Waalse regering slankt provincies af

09/12/10 om 21:41 - Bijgewerkt om 21:41

Na de provincieraadsverkiezingen van 2012 daalt het aantal provincieraadsleden en bestendig afgevaardigden met een derde.

In Wallonië wordt het aantal provincieraadsleden en bestendig afgevaardigden na de provincieraadsverkiezingen van 2012 met een derde verminderd. Dat heeft de Waalse regering donderdag beslist.

De maatregel vloeit voort uit het Waals regeerakkoord, waarin een
hervorming van de provinciale instellingen werd aangekondigd. Concreet zal het aantal bestendig afgevaardigden dalen van 30 tot 20. Het aantal provincieraadsleden gaat omlaag van 336 naar 223.

Momenteel telt elke Waalse provincie zes bestendig afgevaardigden. Dat worden er na 2012 twee per provincie, met een extra 'gedeputeerde' per schijf van 500.000 inwoners of indien de oppervlakte groter is dan 4.000 km2 (dat geldt enkel voor de provincie Luxemburg).

Luik en Henegouwen krijgen door de nieuwe regeling vijf bestendig afgevaardigden, Luxemburg vier en Namen en Waals-Brabant drie.

Omdat het Grondwettelijk Hof gewaarschuwd had voor een aantasting
van de proportionele vertegenwoordiging werd beslist dat er vier
raadsleden verkozen zullen worden per kiesdistrict. Er komt een fusie van enkele districten. Daardoor zullen Luxemburg, Waals-Brabant en Namen 37 provincieraadsleden tellen. Henegouwen en Luik zullen er 56 hebben.

Onze partners