'Vrouw Wesphael stierf aan overdosis alcohol en geneesmiddelen'

10/04/14 om 13:51 - Bijgewerkt om 14:52

Volgens twee door de verdediging aangestelde experts is 'de hypothese van een misdadige wurging weliswaar niet uitgesloten, maar niet plausibel'.

'Vrouw Wesphael stierf aan overdosis alcohol en geneesmiddelen'

Bernard Wesphael © BELGA

Véronique Pirotton, de vrouw van Ecolopoliticus Bernard Wesphael, was op het moment van haar overlijden zwaar onder invloed van alcohol (2,99 gram). Het effect van de alcohol is nog versterkt door gebruik van benzodiazepine en antidepressiva. Dat besluiten de twee door de verdediging aangestelde experts. "Op klinisch vlak spreekt het voor zich dat, in de ogenblikken voor het overlijden, de staat van bewustzijn van het slachtoffer en de mogelijkheid om te handelen en reageren sterk gewijzigd was, rekening houdend met de inname van alcohol en geneesmiddelen."

De twee advocaten van Wesphael, Mayence en Bauwens, stelden de tegenexpertise die zij aangevraagd hadden voor. Mayence bracht in herinnering dat de these van moord van bij het begin betwist wordt, en dat Wesphael zijn verklaringen, waarin hij elke betrokkenheid bij het overlijden van Pirotton ontkent, nooit heeft gewijzigd.

Vallen op de grond

Over de traumatische letsels "die worden toegeschreven aan rechtstreekse slagen, wijzen bepaalde kenmerken erop dat die ook veroorzaakt kunnen zijn door vallen op de grond of tegen meubels". "Wij hebben die experts gekozen, en wij betalen ze, maar wij hebben ze opgedragen een taak uit te voeren, niet met een bedoeling", aldus Mayence.

De raadkamer in Brugge verlengde vrijdag nog de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging heeft beroep aangetekend tegen die beslissing. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling spreekt zich op 15 april uit over de verdere aanhouding. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners