Voorzitter proces Janssen: 'VRT is puurste sensatie'

30/09/11 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Op het assisenproces tegen Ronald Janssen heeft de voorzitter ermee gedreigd de VRT definitief de toegang te ontzeggen. 'De VRT bezondigt zich aan de puurste sensatie en platte commerce.'

Voorzitter proces Janssen: 'VRT is puurste sensatie'

© Belga

Assisenvoorzitter Michel Jordens kwam op het proces van Ronald Janssen terug op het incident met de foto's van de huiszoeking bij Janssen, die donderdag uitgezonden werden op het VRT-journaal.

"Men is de beelden blijven gebruiken. Als dat zo blijft, dan moet men de gevolgen dragen. Het is een kleine moeite om de accreditatie-intrekking te verlengen. Als ze echt zo blijven verder doen, dan riskeren ze een definitieve intrekking van de accreditatie", aldus Jordens.

Elektronische kopie

"Het is mij meer en meer duidelijk dat ze over een elektronische kopie van het dossier beschikken. Ik wijs erop dat het een misdrijf is om zo'n kopie door te geven. Vorig jaar op het proces Clottemans is 3.000 euro betaald voor foto's, weliswaar niet uit het strafdossier."

"Het moet hier over meerdere tienduizenden euro gaan, want illegaal kan men niet gratis aan zo'n kopie geraken. Wie de immoraliteit heeft om de foto's te gebruiken en om zo'n bedragen ervoor te betalen, die heeft ook de mentaliteit om meer gevoelige foto's uit het strafdossier te tonen ofwel verkoopt men de beelden op zijn beurt aan andere media door", ging Jordens verder.

'Puurste sensatie en platte commerce'

"Het gaat om de puurste sensatie en platte commerce. Ik zeg dit

niet alleen in het belang van de beschuldigde, maar het gaat hier nog meer om de belangen van de burgerlijke partijen. Ik weet dat ik het me zelf hiermee alleen maar moeilijker maak", besloot Jordens, die erop wil toezien dat het proces eerlijk en sereen verloopt.

'Dit schaadt mogelijk het proces'

Ook openbaar aanklager Patrick Boyen heeft zijn mening over het foto-incident op de VRT geventileerd. "Dit schaadt mogelijk het proces. We doen alle inspanningen om het proces eerlijk en sereen te laten verlopen. Iedereen in deze zaal moet binnen

enkele weken naar huis gaan met het idee dat er een eerlijk proces is geweest."

Slinks

"De op tv getoonde beelden zijn in kleur en komen dus uit de elektronische kopie, want de foto's in het papieren dossier zijn

zwart-wit. Deze beelden zijn op slinkse wijze bij bepaalde media

terechtgekomen", zei Boyen.

"Wij doen er alles aan dat dit niet uitlekt. Ik ben zelf de akte van

beschuldiging bij Ronald Janssen in de gevangenis gaan betekenen. Ik heb dezelfde cd-rom ook aan Janssen overhandigd."

Vliegverbod

"Bij de huiszoekingen in januari 2010 vlogen sommige media zelfs in een helikopter over het huis van Ronald Janssen, terwijl de huiszoeking bezig was. Bij zo'n doorzoeking geldt nog altijd het geheim van het onderzoek. De onderzoeksrechter heeft zelfs een vliegverbod moeten afkondigen boven de woning van Janssen", aldus Boyen, die er nogmaals aan toevoegde dat het laten uitlekken van stukken uit een strafdossier een misdrijf

is.

VRT: niet betaald voor foto's

De hoofdredactie van de VRT-nieuwsdienst weerlegt "met klem" dat de nieuwsredactie heeft betaald voor foto's van het

proces Janssen. "Dat is uit de lucht gegrepen", aldus Wim Willems en Kris Hoflack, de hoofdredacteurs van VRT Nieuws, in een persbericht.

"We hebben die foto's op een journalistiek correcte manier verkregen en wij hebben het recht om hen te gebruiken. Waar ze vandaan komen, valt onder de Wet op het bronnengeheim van 7 april 2005, die journalisten het recht en zelfs de plicht geeft om vertrouwelijke bronnen te beschermen", stelt hoofdredacteur Wim Willems.

VRT: geen enkele afspraak geschonden

"Maar wij hebben geen enkele afspraak geschonden en vinden het daarom onaanvaardbaar dat de voorzitter dreigt de accreditatie van de VRT-journalisten ook na vrijdag in te trekken als VRT Nieuws opnieuw foto's toont. We betreuren ten zeerste dat de voorzitter zonder enig bewijs zulke beschuldigingen uit en VRT Nieuws verhindert om verslag uit te brengen van een belangrijk proces als dit", luidt het nog. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners