VN-organisatie noemt asielcrisis onaanvaardbaar

30/11/10 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties noemt het onbegrijpelijk dat mensen op straat moeten leven.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemt de asielcrisis in België 'onaanvaardbaar'. Volgens de organisatie is de federale regering te laat met haar oplossingen.

De UNHCR reageert scherp op de huidige situatie. Haar Europese woordvoerster noemt de manier waarop België asielzoekers behandelt dinsdag in De Standaard in strijd met internationale wetgeving. 'Het is onbegrijpelijk dat in Brussel mensen worden gedwongen om op straat te leven', aldus Melita Sunjic.

Volgens Sunjic is de situatie nooit zo problematisch geweest als nu. 'Deze winter komt niet als een verrassing. De oplossingen zijn te laat. De Belgische regering slaagt er niet in te voldoen aan de minimumstandaarden die gastlanden van asielzoekers met elkaar hebben afgesproken', zo luidt het.

'Deze toestand is onaanvaardbaar voor een derdewereldland, laat staan voor Europa', aldus Sunjic. Ze verbaast zich erover dat België tien jaar geleden meer dan veertigduizend asielaanvragen kon verwerken, maar er nu niet in slaagt ongeveer de helft daarvan op te vangen. Ze roept gemeenten en OCMW's op mee te werken aan een oplossing door in een deel van de opvang te voorzien.

Kritiek op Courard

In de loop van dinsdag roept federaal staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) de bevoegde ministers en Brusselse burgemeesters samen om een oplossing voor de opvangcrisis te zoeken.

In enkele kranten krijgt Courard dinsdag vanuit regeringskringen anoniem kritiek op zijn aanpak van de asielcrisis. Er wordt op gewezen dat de staatssecretaris bij de laatste begrotingscontrole 26 miljoen euro heeft gekregen om de OCMW's aan te zetten asielzoekers op te vangen.

Maar volgens de coalitiepartners heeft dat nog maar weinig resultaat opgeleverd. 'Hij weet gewoon niet hoe hij met de lokale besturen moet omgaan. Hij 'jaagt' niet op nieuwe plaatsen'.

Onze partners