VN-experts 'geïntimideerd' door Zwarte Pietendiscussie

25/10/13 om 22:30 - Bijgewerkt op 26/10/13 om 05:28

De Zwarte Pietendiscussie van de voorbije dagen is de mensenrechtenexperts van de VN niet in de koude kleren gaan zitten. Zij zeggen zich geïntimideerd te voelen door 'aanvallen op hun persoonlijke integriteit'.

VN-experts 'geïntimideerd' door Zwarte Pietendiscussie

Sinterklaas (R) en Zwarte Piet trappen een discussie op gang. © BELGA

De 'onafhankelijke' experts zouden worden lastiggevallen, schrijven de Verenigde Naties op hun blog. Daar vermeldt men echter niet op welke manier zij zich geïntimideerd voelen of zijn lastiggevallen.

Slavernij

Uitspraken van VN-onderzoeker Verene Shepherd over het Sinterklaasfeest en de Zwarte Pietentraditie leidden de afgelopen week voor ophef in België en Nederland. De Jamaicaanse zei dinsdag op persoonlijke titel in het Nederlandse televisieprogramma 'EenVandaag' dat ze niet inziet hoe Nederlanders nog kunnen vasthouden aan hun sinterklaasfeest. Zij verbond dat aan het slavernijverleden: 'We kunnen niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw deze traditie moet stoppen'.

'geen functie'

Dat de mening van Shepherd over Zwarte Piet zwaarwegend zou zijn, wordt overigens door sommigen in twijfel getrokken. De Belgische vertegenwoordiger bij VN-organisatie Unesco Marc Jacobs zei donderdag dat zij geen noemenswaardige functie bekleedt bekleed bij de VN. Ze zou slechts een consultant zijn die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen. (Elsevier/ Tom Reijner/TV)

Onze partners