‘Vlaamse regering op 11 juli is gazettenpraat’

Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) © BELGA
Simon Demeulemeester

Een Vlaamse regering op 11 juli is weinig waarschijnlijk: CD&V en N-VA moeten de begroting nog bespreken, en ook Onderwijs ligt nog ter tafel.

CD&V en N-VA onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering. Of die kan landen op de Vlaamse feestdag op 11 juli, zoals eerder in N-VA-kringen te horen viel, lijkt onzeker. Vooral bij CD&V klinkt alvast dat zulks ‘gazettenpraat’ is, schrijft De Standaard.

Aanvankelijk klonk het in N-VA-kringen gezegd dat het vergadertempo hoog ligt en dat 11 juli ‘niet onhaalbaar’ is. Bij de CD&V’ers kon dan weer opgetekend worden dat die datum wellicht niet gehaald wordt en dat de landing ‘eerder voor de week nadien’ zal zijn.

11 juli wil CD&V geen deadline noemen. ‘We hebben het al eerder gezegd. De inhoud van het regeerakkoord primeert op de timing ervan’, zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Kris Peeters. Intussen wordt in de wandelgangen druk gespeculeerd op de verdeling van de ministerposten. Maar officieel blijft het ordewoord, zowel bij N-VA als CD&V: ‘Eerst onderhandelen, dan een regeerakkoord en dan pas de verdeling van de ministerposten’.

Wat tussen droom en werkelijkheid staat, zijn twee heikele thema’s. De begroting en Onderwijs.

Onderwijs

Onderwijs staat vandaag op de agenda van de onderhandelaars. Dat was tijdens de verkiezingscampagne een beladen thema. Peeters was er niet van gediend dat Bart De Wever de onderwijshervorming ‘niet loyaal’ verdedigde. De Wever had op een N-VA-congres gezegd dat met N-VA het ASO ‘nooit zou afgeschaft worden’ en dat zijn partij zou beletten dat leerlingen in ‘eenheidsworst’ zouden worden gedraaid. Bij CD&V klonk het geërgerd dat zulks helemaal niet in de onderwijshervorming staat. Het lokte bij Peeters een van de eerste scherpe aanvallen op N-VA uit.

Zowel N-VA als CD&V maakten duidelijk dat ze Onderwijs, goed voor een derde van het Vlaams budget, wilden voor hun partij. CD&V zou die claim nu laten schieten, omdat aftredend minister van Welzijn Jo Vandeurzen zijn portefeuille niet zou willen laten gaan. En Welzijn én Onderwijs voor één partij gaat niet. Een N-VA’er op Onderwijs lijkt dus de piste. Wellicht niet makkelijk te slikken voor het traditioneel rode bastion. ‘De teksten staan vol haakjes met opmerkingen’, zo citeert De Standaard een onderhandelaar.

1,3 miljard euro extra besparen

Tweede struikelblok is de begroting. Vlaanderen moet 1,3 miljard euro extra besparen, een flinke hap. Zoals ook Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën, schreef op Knack.be: dat wordt een erg moeilijke oefening. ‘De volgende jaren moeten er ingrijpende politieke keuzes worden gemaakt ten aanzien van het toekomstige Vlaanderen. Er moeten ingrijpende politieke keuzes worden gemaakt over het toekomstige Vlaanderen. Dat is nieuw.’ De kaasschaafmethode zal niet helpen, aldus Matthijs.

De keuze van de onderhandelaars: meteen een begroting in evenwicht nastreven, of kan de begroting even in het rood? Dat klinken erg moeilijke keuzes te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content