Vlaamse begroting goedgekeurd door het parlement

© Belga

Het Vlaams parlement heeft de begroting voor 2013 goedgekeurd. De stemming verliep meerderheid tegen oppositie.

Het Vlaams parlement heeft de begroting voor 2013 goedgekeurd. De stemming verliep meerderheid tegen oppositie. Omdat de meerderheid niet voltallig opdaagde, verlieten de oppositiepartijen uit protest het halfrond na de stemming van de middelenbegroting. “Al drie jaar slaagt men er niet in om in aantal aanwezig te zijn voor de stemming van het belangrijkste decreet van het jaar”, maakte Lode Vereeck van LDD zich boos.

De oppositie vermoedt bovendien dat parlementsleden van de meerderheid ook het groene knopje van hun afwezige buur hebben ingedrukt. “We hebben slechts 64 leden van de meerderheid geteld en er verschenen 66 voor-stemmen op het bord”, aldus Joris Van Hauthem van Vlaams Belang. “We gaan onderzoeken wat er is gebeurd.” Ook Peter Reekmans (LDD) liet zich in dezelfde zin uit.

Kris Peeters: ‘Op de juiste koers’

De Vlaamse begroting is volgend jaar alleszins opnieuw in evenwicht. Er komen geen nieuwe belastingen en er wordt opnieuw bespaard op de loon- en werkingskosten van de Vlaamse overheid. Enkele nieuwe beleidsmaatregelen worden “on hold” gezet tot de begrotingscontrole. Minister-president Kris Peeters hield voor de stemming nog een korte, maar gepassioneerde slotverklaring. “Ik ben er van overtuigd dat we met deze begroting effectief op de juiste koers zitten”, zei Peeters, waarna hij nog eens de voornaamste krachtlijnen voor 2013 herhaalde.

“We doen alles wat we kunnen voor de ondernemingen,” bracht hij in herinnering, “met een bankenplan, investeringen in wegen en infrastructuur en veel geld voor innovatie.” Daarnaast wordt er volgens de regeringsleider extra zorg besteed aan de welzijnssector en aan “mensen die het moeilijk hebben”. “Wat de belastingbetaler betreft, kan ik u zeggen dat we in deze begroting alles hebben gedaan om de burger te ontzien. Dat is ons meer dan behoorlijk gelukt”, concludeerde hij.

Eenmalige inkomsten

Door de tegenvallende economische groeiverwachtingen diende de regering op zoek te gaan naar honderden miljoen euro om de begroting in evenwicht te houden. Daarvoor werd deels een toevlucht gezocht in eenmalige inkomsten. “Maar daarvan maakt momenteel elk land gebruik dat niet de tak wil afzagen waarop het zelf zit”, maakte minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) zich sterk.

Bevriezen

De grootste besparing in de begroting komt uit het bevriezen van de werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid en het drukken van de personeelskosten. Er werd nadrukkelijk gekozen om niet te snoeien in het welzijns-, gezondheids- en gezinsbeleid. De sociale huisvestingsmaatschappijen krijgen de komende jaren telkens 100 miljoen euro om hun woningen sneller te kunnen renoveren. Er wordt ook niet bespaard op onderwijs, waar er ruimte zal zijn voor een nieuwe cao, met een “flexibel personeelsbeleid met meer kansen voor beginnende leerkrachten”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content