Vijf doden en zeker 70 gewonden door noodweer op Pukkelpop

© Koen Keppens

Op het muziekfestival Pukkelpop in Hasselt zijn enkele grote tenten ingestort. Daarbij vielen vijf doden en tot 70 gewonden.

De Chateau tent, thuisbasis van alternatieve rockgroepen op Pukkelpop, is ingestort door het noodweer. Op het ogenblik van de instorting waren duizenden mensen aanwezig. Ook een schuiltent in de omgeving van de boilerroom is ingestort en ook op de camping was er veel schade.

Het noodweer eiste drie doden op Pukkelpop. Er zijn ook 40 tot 60 gewonden.

Brancards

Door het noodweer waaiden ook verschillende grote bomen, stellingen en staketsels om. Journalisten van Knack en Knack Focus zagen op de festivalweide vele mensen op de grond liggen. Hulpdiensten waren aanwezig met brancards. Gewonden werden afgevoerd met een steunband rond de hals.

Rampenplan

Volgens de organisatie van Pukkelpop zijn de gewonden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving en naar de nabijgelegen sporthal van Kiewit. De stad Hasselt heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Volgens ooggetuigen heeft het noodweer een enorme ravage aangericht. Er brak ook paniek uit onder het publiek. Op het hoofdpodium moest de band Skunk Anansie haar optreden stilleggen.

Aartsmoeilijke beslissing

Organisator Chokri Mahassine liet weten dat alle festivaloptredens zijn opgeschort tot zijn team een duidelijker zicht heeft op de chaotische situatie. “We staan voor een aartsmoeilijke beslissing”, aldus Mahassine. “Daarbij moeten we zowel rekening houden met het leed van de slachtoffers als met de tienduizenden jongeren die momenteel nog op het festival aanwezig zijn. We weten niet goed hoe het nu verder moet. Ik zal samen met mijn medewerkers en ook met de aanwezige bands bekijken wat er verder kan of moet gebeuren. Een groot deel van onze podia zijn sowieso onbruikbaar geworden.”

Later op de avond liet Mahassine weten dat alle optredens geschrapt werden. “Uit respect voor de slachtoffers.”

Op het festivalterrein is een minuut stilte gehouden voor de drie dodelijke slachtoffers en de gewonden.

Intussen is er een noodnummer geïnstalleerd (011 23 97 11) waar ouders en familie zich kunnen vergewissen van het welbevinden van de festivalgangers. Zij die normaal de nacht zouden doorbrengen op één van de campings in de buurt van de Pukkelpopsite, maar liever veiliger oorden opzoeken, kunnen vannacht terecht in de Grenslandhallen in Hasselt.

Mahassine kondigde aan dat vannacht het terrein volledig zal worden opgeruimd. Als de organisatie de veiligheid van het publiek kan waarborgen, gaat Pukkkelpop vanaf morgenochtend om 11 u opnieuw van start.

“Veiligheid en kalmte vormen momenteel onze voornaamste bekommernis”, besloot de Hasseltse burgemeester Hilde Claes. “Om het nog aanwezige publiek rustig te houden, heb ik de organisatoren gevraagd weer zachte muziek door de P.A. te sturen.”

Ouders

In de omgeving van de festivalweide waren de gsm-netwerken overbelast. Festivalgangers probeerden vrienden en familie te bellen of werden gebeld. Aan de ingang van het Pukkelpopterrein stonden honderden ongeruste ouders te wachten op nieuws van hun kinderen.

Brandweer

Bij de start van het festival heeft de brandweer van Hasselt het terrein nog minitieus gecontroleerd en goedgekeurd. Een politiewoordvoerder zei toen dat het terrein klaar was voor alle weersomstandigheden. Het noodweer dat eerst over Brussel trok en daarna Hasselt onder water zette, was dan ook zeer uitzonderlijk.

File

Ook elders in Hasselt is er enorm veel wateroverlast in huizen en op wegen. Er zijn in de omgeving van Pukkelpop maar ook op andere plaatsen in de Limburgse hoofdplaats zeer veel bomen ontworteld met grote schade tot gevolg. Het Klaverblad van Lummen, de grote verkeerswisselaar op autosnelwegen in Limburg, werd afgesloten voor alle verkeer.

In heel het land stond er 330 kilometer file. Op sommige plaatsen verliepen telefoon- en internetverkeer bijzonder moeizaam.

Brussel

Ook Brussel en haar directe omgeving hadden zwaar te lijden onder het hevige onweer. De Brusselse brandweer heeft tientallen oproepen gekregen voor wateroverlast in straten en kelders. Ook het verkeer in en rond Brussel ondervond ernstige hinder.

Op de grote ring rond Brussel stonden auto’s tot halverwege hun motorkap in het water. Zowel op de binnen- als op de buitenring moet het verkeer langer aanschuiven dan normaal door grote waterplassen. Voorlopig is er nog geen melding gemaakt van ongevallen.

Tunnels ondergelopen

Op de kleine Brusselse ring zijn verschillende tunnels ondergelopen. Het gaat onder meer om de Kruidtuin- en de Rogiertunnel. Buiten Brussel is de N9 tussen Asse en Zellik onberijdbaar door wateroverlast. In Tervuren geldt hetzelfde voor de Tervurenlaan.

De brandweer van Zaventem heeft ook al een tiental oproepen gekregen voor wateroverlast. Onder meer de Henneaulaan staat onder water. Het verkeer moet er plaatselijk omrijden.

Bergen: dak theater ingestort

Een deel van het dak van het Theater van Bergen, dat hersteld werd, is ingestort door de hevige regenval. Na een korte maar krachtige windvlaag en hevige regenval kwam een deel van het dak terecht in de rue Neuve in Bergen.

Dinsdag waren herstellingswerken aan het theater begonnen. De materiële schade is groot, maar er raakte niemand gewond. De rue Neuve werd voor alle verkeer afgesloten. Technische teams bekijken nu hoe de site opnieuw veilig gemaakt kan worden.(EE/JB/GZ/DS/EP/DB/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content