Verstrenging GAS-sancties leidt tot geschil tussen Milquet en Demotte

17/04/13 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is niet opgezet met het kritisch advies van PS-kopstuk Rudy Demotte over de hervorming van de GAS-sancties.

Verstrenging GAS-sancties leidt tot geschil tussen Milquet en Demotte

© Belga

De minister-president van de Federatie Wallonië Brussel stuurde een kopie door van de erg kritische nota van de kinderrechtencommissaris Bernard De Vos, hoewel zijn partij de hervormingen binnen de federale regering wel steunt.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich dezer dagen over de uitbreiding van het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties. Er komen onder meer extra sancties en de minimumleeftijd gaat omlaag naar veertien jaar. De ingrepen zijn niet onbesproken, dus de commissie vroeg advies aan verschillende betrokken partijen.

Ook Demotte werd als minister van Kinderrechten om advies gevraagd. Hij besloot de nota van kinderrechtencommissaris Bernard De Vos door te sturen, maar die is erg kritisch. Ze bevat een hele reeks bedenkingen, waaronder de vraag of de GAS wel verzoenbaar zijn met het kinderrechtenverdrag.

Oppositiepartij Ecolo noemt de demarche van Demotte "surrealistisch", maar op diens kabinet onderstreept men dat het geen aanval is op cdH-minister Milquet.

Milquet is 'not amused'

Niettemin is die laatste duidelijk 'not amused'. Hoewel het wetsontwerp pas volgende week gestemd wordt, merkt ze nu in een persbericht al fijntjes op dat de tekst "door alle partijen van de meerderheid, waaronder de PS, is aangenomen" op de ministerraad. Ze onderstreept ook dat ze uitvoerig advies inwon en ziet het niet als een verstrenging "tegen" maar "voor" jongeren, "waarvan het overgrote merendeel zelf slachtoffer is van overlast of kleine overtredingen".

Milquet: 'Verstrenging draagt bij tot de opvoeding van de jongeren'

Het wetsontwerp bevat ook "tal van garanties" voor minderjarigen en is het wel degelijk in overeenstemming met het kinderrechtenverdrag, klinkt het. Bovendien draagt de verstrenging bij "tot de opvoeding van de jongeren", vindt Milquet. "Het is niet door alles onbeperkt toe te laten, dat men de jongeren een dienst bewijst", werpt ze nog op. "Zijn de stemmen die zich nu uitspreken dan gericht tegen het respect van de regels en het respect voor de andere in de maatschappij?" (Belga/INM)

Onze partners