Vangheluwe betaalde jarenlang zwijggeld aan slachtoffer

06/08/10 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

De pedofiele Brugse ex-bisschop Roger Vangheluwe heeft jarenlang zwijggeld aan zijn slachtoffer betaald.

De pedofiele Brugse bisschop Roger Vangheluwe betaalde jarenlang zwijggeld aan het gezin van zijn slachtoffer. Dat zegt misdaadauteur Pieter Aspe in het weekblad Le Vif/L'Express en wordt door andere bronnen ook aan Knack bevestigd.
Het slachtoffer, een neef van Vangheluwe en intussen een volwassen man, werd in zijn jeugd en ook nadien meermaals seksueel misbruikt door de bisschop. De zaak kwam echter pas in april van dit jaar aan het licht, toen Vangheluwe plots ontslag nam wegens de affaire.

Volgens Aspe zou Vangheluwe 'tot twee jaar geleden' nog geld hebben betaald aan het gezin. Aspe zegt in het interview ook te begrijpen dat het streng katholieke gezin de zaak zolang heeft verzwegen. 'Voor het geld, uit schaamte, vanwege de sociale positie van hun oom of voor al die redenen samen.'

Bisdom bevestigt

De woordvoerder van het bisdom Brugge bevestigt dat Vangheluwe 'tot vorig jaar' soms aanzienlijke sommen heeft betaald aan het slachtoffer. De betalingen hebben volgens hem jarenlang op regelmatige basis plaatsgevonden.

Volgens Peter Rossel ging het om 'schadevergoeding'. De vorige bisschop van Brugge sprak volgens hem inzake zijn neef nooit over 'zwijggeld'.

Onze partners