Vandeurzen waarschuwt voor vertrouwensbreuk tussen welzijn en justitie

25/06/10 om 19:14 - Bijgewerkt om 19:14

Het evenwicht tussen justitie en welzijn is broos, aldus Vandeurzen naar aanleiding van de huiszoeking bij de commissie-Adriaenssens.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) waarschuwt voor een vertrouwensbreuk tussen welzijn en justitie. Hij wil met de nieuwe minister van Justitie zo snel mogelijk afspraken over de samenwerking met hulpverlening/welzijn.

Vandeurzen zegt dat naar aanleiding van de bedenkingen die de hulpverleningssector heeft bij de huiszoeking in de kantoren van de commissie-Adriaenssens die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt.

Vandeurzen zegt dat het gerecht haar werk moet doen, maar dat hij als minister die bevoegd is voor de bijstand aan slachtoffers ook oog heeft voor de gevolgen.

'Het evenwicht tussen justitie en welzijn is waardevol, het is ook broos. Het is niet aangewezen dit onnodig te verstoren', aldus de minister.

Afspraken

Vandeurzen wijst erop dat in de dossiers van de commissie- Adriaenssens betrokkenen expliciet schriftelijk hebben aangegeven dat ze hun verhaal vertrouwelijk willen houden.

'Hier moeten we als samenleving het grootste respect voor opbrengen. Doen we dat niet, dan zullen uiteindelijk nog maar weinig slachtoffers een hulpverlener in vertrouwen nemen. Daarmee vergroten we het trauma en maken we hulpverlening onmogelijk', aldus de minister.

HIj wil de mogelijkheden en beperkingen van samenwerking tussen hulpverlening/welzijn en justitie zo snel mogelijk met de (nieuwe) minister van justitie bespreken.

Vandeurzen zegt dat er eenduidige afspraken nodig zijn die de justitiële actoren, de welzijnsactoren en de burgers houvast geven 'over hoe deze samenleving met het recht op privacy van een slachtoffer omgaat.'

Onze partners