Vandeput: ‘Nooit informatie achtergehouden voor regering en parlement’

Steven Vandeput © Belga

Minister van Defensie Vandeput heeft in de Kamer gereageerd op het rapport van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin over de Belgische F-16’s.

Het was ‘een zware inschattingsfout’ dat de rapporten over de levensduur van de F-16’s niet zijn doorgestroomd naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) of naar Chef Defensie Marc Compernol. Dat heeft minister Vandeput dinsdag in de Kamer verklaard. De minister heeft nooit bewust of onbewust informatie achtergehouden voor de regering of het parlement.

Minister Vandeput kondigde zowel een intern onderzoek aan van de Chef Defensie als een extern onderzoek. Dat laatste moet voorkomen dat in de toekomst nog cruciale informatie ’te laag in de keten’ blijft steken, aldus Vandeput, die benadrukte dat ‘gepaste actie’ zal volgen op basis van die onderzoeken.

Uit een rapport van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin blijkt dat de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen langer in dienst kunnen worden gehouden zonder veel extra kosten.

De studie uit 2017 kwam tot stand op vraag van mensen binnen de Defensiestaf die actief zijn met het zo goed mogelijk beheren van de vloot, legde minister Vandeput uit. Er kwam in februari 2018 een tweede rapport binnen van Lockheed Martin met aanvullingen en correcties op het eerste rapport. De minister bevestigde dat het rapport aangeeft dat de F-16’s gemiddeld zes jaar langer kunnen vliegen dan eerst aangenomen.

Al benadrukte de minister wel het woord ‘gemiddeld’. ‘In theorie is het mogelijk gemiddeld zes jaar langer te vliegen, maar in de praktijk geldt dat niet voor elk toestel’, aldus Vandeput. ‘Dat is de beperking die Lockheed Martin vermeldt’.

‘Ik heb het bewuste eerste rapport de eerste keer gezien toen het vanmorgen in mijn elektronisch postbus viel’, stelde Vandeput nog. ‘Een paar uur later gevolgd door het tweede rapport.’

Partner Content