Vanackere: 'Splitsing nationale partijen grootste politieke vergissing uit geschiedenis'

27/03/12 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

Volgens Steven Vanackere was de splitsing van de Belgische politieke partijen in Franstalige en Nederlandstalige partijen in de jaren zeventig de grootste politieke vergissing in de geschiedenis van België.

Vanackere: 'Splitsing nationale partijen grootste politieke vergissing uit geschiedenis'

© Belga

Een buitenlandse journalist vroeg minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) tijdens een rondetafelgesprek van denktank European Policy Centre wat volgens hem de grootste politieke vergissing in de geschiedenis van België was.

"Dat is dat we geen nationale partijen meer hebben, maar partijen die verdeeld zijn op taalbasis", antwoordde Vanackere, nadat hij had erkend dat die stellingname niet op unanimiteit kon rekenen binnen zijn partij. Volgens de journalist in kwestie toonde de vicepremier zich ook voorstander van een federale kieskring.

Federale kieskring

De creatie van een federale kieskring, die het opnieuw mogelijk zou maken een aantal parlementsleden op nationale basis te verkiezen, werd tijdens de voorbije onderhandelingen over de staatshervorming verdedigd door de Franstalige partijen, maar daarover werd geen akkoord bereikt. (Belga/INM)

Onze partners