Van Liefferinge krijgt gelijk in geding tegen De Persgroep

22/03/11 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Het Hof van Cassatie heeft De Persgroep van Christian Van Thillo veroordeeld tot het betalen van jaarlijks 150.000 euro aan zijn voormalige zakenpartner Guido Van Liefferinge.

Op 17 februari 2009 besloot het Hof van Cassatie in kort geding dat De Persgroep aan Van Liefferinge jaarlijks 150.000 euro moet betalen als provisie op de royalty's waarop die recht zou hebben. Het Hof van Cassatie bevestigde op 28 januari van dit jaar die uitspraak, maar het nieuws raakte nu pas bekend.

De Persgroep beklemtoont dat het om een voorlopige maatregel gaat die niets te maken heeft met enige uitspraak ten gronde over de beslechting van het geschil tussen de partijen. Het bedrijf betreurt "de niet aflatende pogingen van Van Liefferinge om De Persgroep publiek schade te berokkenen en hoopt op een serene afhandeling van het geschil."

Royality's

Van Liefferinge is de oprichter van onder meer de Vlaamse weekbladen Joepie en Dag Allemaal. Hij had die bladen in licentie gegeven aan De Persgroep, maar kreeg het in 2000 aan de stok met dat bedrijf nadat hij zich in een interview met De Tijd en Gazet Van Antwerpen kritisch had uitgelaten over onder meer de voortschrijdende commercialisering van de journalistiek. Daarop verbrak De Persgroep het samenwerkingsakkoord met Van Liefferinges Lifestyle Press en stopte het met de betaling van auteursrechten op de bladen.

Van Liefferinge stapte tot twee maal toe naar een arbitraal college. "Die probeerden hoofdzakelijk De Persgroep financieel te ontzien", dixit Van Liefferinge. Volgens die laatste werden die beslissingen tot twee maal toe vernietigd door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De Persgroep weerlegt die informatie. Volgens het bedrijf is er wel degelijk al een uitspraak ten gronde: "Zowel het eerste als het tweede arbitraal college hebben geoordeeld dat De Persgroep wel degelijk gerechtigd was om de samenwerkingsovereenkomsten met Van Liefferinge te beëindigen", luidt het. Nog volgens De Persgroep zijn die, in tegenstelling tot wat Van Liefferinge beweerde, bevestigd door de rechtbanken die zich over de zaak bogen.

"Diefstal"
Volgens de ex-bladenmaker rechtvaardigen de interviews echter op geen enkele wijze dat zijn partnership met De Persgroep zomaar eenzijdig verbroken werd. "De Persgroep misbruikte mijn recht op vrije meningsuiting om te ontsnappen aan de overeengekomen betaling van royalties", aldus Van Liefferinge. "Wat De Persgroep heeft geprobeerd, is een regelrechte diefstal."

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners