UZ Leuven ontslaat toparts Johan Bellemans

28/01/14 om 21:34 - Bijgewerkt om 21:34

Het UZ leuven ontslaat toparts Johan Bellemans nadat hij eerder had gezegd dat hij zijn ontslag zou indienen, zo meldt De Artsenkrant. Daarmee komt een einde aan een lang aanslepend conflict.

UZ Leuven ontslaat toparts Johan Bellemans

Johan Bellemans © Belga

Het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven heeft professor Johan Bellemans, diensthoofd orthopedie, ontslagen. Dat meldt De Artsenkrant. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ, bevestigt het nieuws. Bellemans had eerder al gezegd dat hij zijn ontslag zou indienen om voor het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk te gaan werken.

Vertrouwensbreuk

Het UZ Leuven stelde vast dat er een vertrouwensbreuk was tussen beide partijen. "Er is een vertrouwensrelatie nodig tussen werkgever en werknemer. Door een aantal uitlatingen van Johan Bellemans in de pers was die vertrouwensrelatie verstoord", legt Decramer uit aan Belga. "Het is toegestaan dat onze werknemers hun mening vertolken in de pers, maar sommige van zijn uitlatingen waren over de grens."

Grijze professoren

Bellemans klaagde in de media aan dat jong toptalent amper nog kansen krijgt in de universitaire ziekenhuizen. 'Wij leiden ze op en zien ze dan vertrekken naar perifere ziekenhuizen.' Hij noemde universitaire ziekenhuizen 'eindstations met grijze professoren'.

Voorts was er volgens Decramer al langer een probleem met Bellemans' functioneren aan het UZ Leuven als diensthoofd orthopedie. De gedelegeerd bestuurder van het ziekenhuis wilde daarover niet in detail treden.

Gewrichtsband

Volgens Decramer was het vertrouwen tussen beide partijen helemaal zoek en ontsloeg het UZ daarom Bellemans. "Dat laat ons toe om naar de toekomst te kijken en van de dienst orthopedie van het UZ Leuven een van de beste van Europa te maken."

Professor Johan Bellemans, orthopedisch chirurg en kniespecialist, haalde in november 2013 de wereldpers met de ontdekking van een tot dusver nooit opgemerkte gewrichtsband in de knie.

Hij zei eerder al dat hij verhuist naar het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. "Ik ga weg met pijn in het hart, maar het gaat echt niet goed met de universitaire ziekenhuizen. De topgeneeskunde vind je tegenwoordig in de grote regionale ziekenhuizen", liet de chirurg optekenen.

Als zijn patiënten de toparts volgen, is dat een klap voor het UZ Leuven.

Lees meer over:

Onze partners