'Uitspraak aardappelproces is gevaarlijk precedent'

12/02/13 om 17:54 - Bijgewerkt om 17:54

Groen en de Bond Beter Leefmilieu reageren verontwaardigd op het vonnis tegen de actievoerders van de Field Liberation Movement die in 2011 een ggo-veldproef van de Universiteit Gent vernielden.

'Uitspraak aardappelproces is gevaarlijk precedent'

© Belga

Groen spreekt van een "gevaarlijk precedent voor alle toekomstige acties van vakbonden, vredes- en milieubewegingen". De partij toont zich verontwaardigd over de "criminalisering" van de actievoerders. "Het is hallucinant dat de uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters over 'bendevorming' klakkeloos gevolgd worden", hekelt Vlaams parlementslid Dirk Peeters. "Deze veroordeling is buiten proportie."

"Als sociale acties op deze manier worden gecriminaliseerd als 'bendevorming', is dit een zeer gevaarlijk precedent voor alle toekomstige acties van vakbonden, vredes- en milieubewegingen", waarschuwt ook partijgenoot Bart Staes.

'Trieste dag voor het publieke debat in België' (BBL)

Ook de Bond Beter Leefmilieu (BBL) reageert verontwaardigd. "Een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid veroordelen als bendevorming is buiten alle proportie", reageert de organisatie.

De BBL stelt dat actie voeren voor duurzame landbouw geen criminele daad is. "Politici en bedrijven ontwijken het maatschappelijk debat over ggo's en verschuilen zich nu achter strafrechtelijke procedures. Dit is een bijzonder trieste dag voor het publieke debat in België."

De correctionele rechtbank veroordeelde elf actievoerders tot celstraffen van zes tot acht maanden. Voor vijf onder hen gaat het om effectieve straffen.

"Hoewel de actie werd aangekondigd als geweldloos, werd er toch geweld gebruikt", argumenteerde de rechtbank. "Er zijn andere manieren om te laten blijken dat men het niet eens is met dergelijke wetenschappelijke experimenten." (Belga/TE)

Onze partners