Twee nieuwe aanhoudingen in gerechtelijk onderzoek naar ronselen Syriëstrijders

25/02/14 om 13:31 - Bijgewerkt om 19:58

Speurders hebben opnieuw huiszoekingen uitgevoerd naar vermeende ronselaars voor strijders in de Syrische burgeroorlog. 14 mensen werden opgepakt. Een dag eerder werden ook al een twintigtal verdachten gearresteerd.

Twee nieuwe aanhoudingen in gerechtelijk onderzoek naar ronselen Syriëstrijders

Foto vanop het Facebookprofiel van Syriëstrijder Abou Tayymia. © .

In het gerechtelijk onderzoek naar het ronselen van Syrië-strijders heeft de Brusselse onderzoeksrechter twee personen aangehouden en twee anderen vrijgelaten onder voorwaarden. Een twaalftal anderen werden na hun verhoor door de politiediensten vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. Maandag waren al tien mensen aangehouden en drie vrijgelaten onder voorwaarden en werden twee minderjarigen in een gesloten instelling geplaatst.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog. Een aantal van die jongeren zou ook vertrokken zijn.

Maandagochtend vielen meer dan 150 speurders binnen op een twintigtal adressen in het Brusselse, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek, en op andere plaatsen in het land. Een twintigtal personen werden opgepakt. De onderzoeksrechter hield tien van hen aan en liet drie anderen vrij onder voorwaarden terwijl de jeugdrechter twee minderjarige verdachten in een gesloten instelling plaatste.

Dinsdag vielen speurders van de federale gerechtelijke politie dan binnen op 14 adressen in de Brusselse agglomeratie en arresteerden er 14 personen. Daarvan liet het federaal parket er uiteindelijk vier voorleiden bij de onderzoeksrechter, die er twee aanhield en twee vrijliet onder voorwaarden. De twee mensen die dinsdag zijn aangehouden en de tien die maandag werden aangehouden, verschijnen vrijdag voor de Brusselse raadkamer. Over de inhoud van het dossier geeft het federaal parket voorlopig weinig commentaar.

(belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners