Stervenskoud: België wordt bedolven onder sneeuwtapijt

14/01/13 om 08:58 - Bijgewerkt om 08:58

De vorst is in het land en zit stevig in de bodem. Met de sneeuw die op komst is, belooft dat ijskoude dagen en een sneeuwwit België, van De Panne tot Aarlen.

Maandagmiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen, maar het blijft nog droog. Er waait een zwakke tot matige, aan zee een vrij krachtige wind uit zuidelijke richtingen. De maxima bedragen 0 tot min 4 graden.

'Dinsdag ziet heel België, van De Panne tot Aarlen, wit'

Maandagavond en -nacht is het betrokken en valt er sneeuw vanuit het westen tussen 19u en 7u 's morgens. De minima bedragen min 1 graad vlak aan zee tot min 7 graden in de Ardennen. Weerman Eddy De Mey voorspelt zo'n 5 à 10 centimeter sneeuw ten westen van de Schelde. "Dat is facultatief: als u met een meter gaat rondlopen, kan u op de ene plaats 5 centimeter meten, maar op de andere plaats 11 centimeter." In het centrum van het land zal volgens De Mey minder sneeuw vallen. Net als ten zuiden van Samber en Maas, waar het sneeuwtapijt minder dan 10 centimeter hoog zal zijn.

"Toch zal morgen, dinsdag 15 januari, heel België, van De Panne tot Aarlen, wit zien. Dat sneeuwtapijt zal blijven liggen tot het einde van de week, aangezien de vorst nu echt in de bodem zit. Er zal misschien nog wat bijvallen in het midden van de week. Dat laagje kan natuurlijk wel verdunnen. En als de wind vanuit het westen komt, over de zee, dan smelt de sneeuw weg."

'Dinsdag gladde wegen'

Dinsdag is er veel bewolking en af en toe valt er nog sneeuw. Later verschijnen er over het westen enkele opklaringen. Er waait een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten. De maxima bedragen 1 graad vlak aan zee tot min 3 graden in de Ardennen. De Mey waarschuwt ervoor dat het dan glad zal zijn. "Op de grote wegen zal waarschijnlijk wel gestrooid worden, maar op de secundaire wegen kan het wel opletten worden."

Van woensdag tot en met zondag krijgen we koud, maar overwegend droog winterweer met in de nacht en ochtend matige, plaatselijk strenge vorst. De minima liggen tussen min 4 en min 11 graden.

Overdag blijft het kwik meestal onder nul. Het worden dus ronduit ijsdagen, dagen waarbij de temperatuur ononderbroken onder het vriespunt blijft. "Het is nog speculeren of er een koudegolf op ons afkomt. Daarbij blijven de temperaturen 5 opeenvolgende etmalen onder 0, waarvan er ook nog 3 dagen overdag negatieve temperaturen opgetekend worden." (Belga/EE/SD)

Lees meer over:

Onze partners