Steden krijgen extra middelen tegen radicalisering moslimjongeren

06/05/13 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) onderzoekt de vraag van enkele Vlaamse burgemeesters om meer middelen in de strijd tegen de radicalisering van moslimjongeren.

Steden krijgen extra middelen tegen radicalisering moslimjongeren

© Belga

Dat is gebleken na afloop van overleg van de minister met de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Maaseik.

Die vier steden vroegen de voorbije dagen enkele honderdduizenden euro voor preventieprojecten. Milquet heeft nu gezegd dat de steden dat geld krijgen. Bedoeling is om jongeren te informeren en te begeleiden zodat ze niet naar Syrië trekken om daar te gaan strijden.

Milquet stelde daarnaast de lokale preventieplannen voor. Er komt een brochure, er staat wetenschappelijk onderzoek op til en er zijn speciale opleidingen voor de politie gepland.

Burgemeesters reageren tevreden

Burgemeesters Bart De Wever en Bart Somers van respectievelijk Antwerpen en Mechelen reageren tevreden op het verloop van het gesprek met de minister. Ze hebben er naar eigen zeggen enkele concrete voorstellen op tafel gelegd en hopen op de nodige financiële ondersteuning. Zo willen ze nog voor de zomer een handleiding voor onder meer straathoekwerkers afronden.

"Het was een erg constructieve vergadering waarbij duidelijk is geworden dat de minister helemaal op onze lijn zit op het vlak van prioriteiten", zegt Bart Somers (Open VLD).

"Wij wilden bijvoorbeeld heel concreet in oktober een studiedag organiseren om de kennis rond radicalisering te bundelen. De minister was dat zelf ook al van plan,
dus gaan we dat samen doen."

Andere voorstellen die de burgemeesters deden, omvatten een duidelijkere taakverdeling tussen lokale en federale politie bij het scannen van websites die door jongeren gebruikt worden voor zelfradicalisering en extra middelen voor diensten die aan 'deradicalisering' doen.

"Onze dienst Samen Leven heeft al een heel concreet plan uitgestippeld, inclusief een begroting en aantal benodigde personeelsleden", laat Bart De Wever (N-VA) via zijn woordvoerder weten.

Volgende week worden al enkele plannen verder uitgewerkt onder stedelijke en federale ambtenaren. Alles samen zouden de voorstellen enkele honderdduizenden euro's kosten om te realiseren. Ook met de Vlaamse regering hopen de burgemeesters snel rond de tafel te zitten, rond bijvoorbeeld onderwijs. (Belga/AVE)

Onze partners