SP.A-top wist van Aalsters voorakkoord met N-VA

20/01/14 om 07:08 - Bijgewerkt om 10:21

De top van de SP.A was op de hoogte van het Aalsters voorakkoord van SP.A Aalst en de N-VA. Toch is die afdeling na spanningen opgeheven door de partijtop.

SP.A-top wist van Aalsters voorakkoord met N-VA

Bruno Tobback © BELGA

Nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 had de lokale afdeling van SP.A een voorakkoord met N-VA over samen besturen in Aalst. Alle lokale SP.A-leden wisten dat. Ook de nationale partijtop zou op de hoogte zijn geweest, maar die maakte wel bezwaar. Dat schrijft De Morgen.

Volgens Dylan Casaer, één van de uit de partij gezette Aalsterse SP.A-raadsleden, werd het voorakkoord in juli 2012 geformaliseerd. 'Iedereen bij de SP.A wist dat (ex-Vlaams Belanger) Karim Van Overmeire voor de N-VA onderhandelaar was en dit was voor niemand een obstakel', schrijft Casaer in een brief naar het nationale partijbestuur.

'Karel De Gucht wilde zoon Jean-Jacques als burgemeester'

De Morgen kon dat de zeven pagina's tellende brief aan de SP.A-top waarin alles uit de doeken gedaan werd, inkijken. SP.A-voorzitter Bruno Tobback was op de hoogte, maar ging niet akkoord met de rol die Van Overmeire op zich nam. Tobback en provinciaal voorzitter Freya Van den Bossche stuurden aan op een coalitie met CD&V en Open VLD. Ook Open VLD-nationaal was betrokken: Karel De Gucht wou zijn zoon Jean-Jacques als burgemeester van de coalitie.

'Dat is quatsch', zo reageert De Gucht echter op die beweringen. Aan DeRedactie.be zei hij: 'De coalitievorming in Aalst is nooit met die in Gent verbonden geweest. Ik weet niet waar meneer Casaer zulke beweringen vandaan haalt. In de aanloop naar de verkiezingen van 2012 heeft Open VLD Aalst met verschillende partijen aan tafel gezeten. Tijdens de gesprekken met de SP.A maakte hij geen deel uit van de onderhandelaars. Over wat zich binnen het nationale partijbestuur van de SP.A heeft afgespeeld, kan ik me natuurlijk niet uitspreken.'

'Ik vermoed dat meneer Casaer gewoon een spelletje speelt. Dat hij dat graag doet, heeft hij in het verleden al bewezen. (...) Ik noch mijn vader hebben ooit geëist dat ik burgemeester zou worden.'

Nieuwe beweging

De huidige voorzitter van de nieuwe SP.A-afdeling in Aalst, Patrick De Smedt, bevestigt inderdaad op de hoogte geweest te zijn. Hij verzette zich echter niet tegen het voorakkoord, omdat hij 'ervan uitging dat SP.A de sociale portefeuilles zou mogen beheren. Toen bleek dat dat niet het geval was, heb ik me van het akkoord gedistantieerd', aldus De Smedt in De Morgen.

Tobback wilde niet reageren.

De leden van SP.A die omwille van hun vasthouden aan het bestuursakkoord uit de SP.A zijn gezet, stellen vandaag hun nieuwe lokale beweging voor.

Onze partners