SP.A-lijsttrekker Pascal Smet wil Brussels stadsgewest met één onderwijsnet en één politiezone

16/03/14 om 15:48 - Bijgewerkt om 15:48

Als het van Brussels SP.A-lijsttrekker Pascal Smet afhangt, wordt Brussel één stadsgewest, met één stadsvisie, één stadsproject, één onderwijsnet, één OCMW en één politiezone. Dat pleidooi houdt hij in zijn boekje 'Connecting Brussels', dat in drie talen werd geschreven en zondag werd voorgesteld. Met SP.A in de Brusselse regering komt het er, aldus Smet.

SP.A-lijsttrekker Pascal Smet wil Brussels stadsgewest met één onderwijsnet en één politiezone

© BELGA

Smet pleit voor een Brussel als één autonoom stadsgewest, zoals Wenen of Berlijn. Dat betekent dat Brussel één stad wordt, met samenvallende bevoegdheden van stad en gewest.

Zo kan Brussel efficiënt én duidelijk georganiseerd worden, met dezelfde rechten en dezelfde plichten voor al wie in die stad woont. Met één inburgeringsbeleid, één activeringsbeleid, één vergunningenloket, één OCMW, één sociale huisvestingsmaatschappij.

'Niet langer meer iedereen bevoegd, niemand verantwoordelijk, niet langer meer een 'fake proximité', maar een wijkgebonden decentralisatie', stelt Smet.

De huidige zes politiezones moeten volgens hem opgaan in één zone, zodat agenten onder andere beter inzetbaar worden.

Daarnaast hoopt Smet het stedelijk onderwijs in Brussel te zien uitgroeien tot één logistiek en pedagogisch sterke inrichtende overheid. Hij benadrukt wel dat de band met de Vlaamse en Franstalige gemeenschap moet behouden blijven. De SP.A'er pleit ook voor een 'onderwijs van de toekomst, dat niet de eindtermen aanpast aan de Brusselse realiteit, maar wel de weg om die eindtermen te halen'.

Hij wil ook dat Brussel de federale culturele instellingen zelf kan beheren.

Het Brussel dat Smet voor ogen heeft, werkt samen met zijn hinterland. 'Het hinterland heeft geen toekomst zonder Brussel. Als het slecht gaat in Brussel, zal het slecht gaan in het hinterland. Brussel is de toekomst én ook de dichtstbijzijnde citytrip', luidt het.

Openluchtzwembad

In De zevende dag op Eén bevestigde de Vlaamse minister van Onderwijs dat het zijn ambitie is na 25 mei Brussels minister te worden.

Hij liet daar ook noteren dat hij nog steeds voorstander is van een openluchtzwembad langs het kanaal. Dat idee lanceerde hij toen hij nog deel uitmaakte van de Brusselse regering, maar het werd nadien afgevoerd. Smet wijst er op dat er plannen zijn voor een zwemvijver aan de Heizel en voor een (privé) openluchtzwembad aan de oude renbaan. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners