SP.A: ‘Gezinnen betalen 100 euro elektriciteitsheffing, grootste bedrijven betalen niks’

Rob Beenders (SP.A), Vlaams parlementslid, met partijgenoot Yasmine Kherbache © BELGA

De heffing die de Vlaamse regering invoert om de historische schuld aan groene stroomcertificaten weg te werken, geldt niet voor bedrijven die rechtstreeks op het transmissienet van Elia zijn aangesloten. “Voor de grote vissen bestaat gratis duidelijk wel”, zegt SP.A-parlementslid Rob Beenders.

Vorige week heeft de Vlaamse regering de tarieven vastgelegd voor de heffing. Een gemiddeld gezin zal honderd euro per jaar betalen, beschermde klanten en mensen met een budgetmeter 25 euro per jaar.

Critici en oppositiepartijen zeggen dat de tarieven voor bedrijven verhoudingsgewijs te laag zijn en dat de heffing de gezinnen onevenredig treft. Minister van Energie Annemie Turtelboom ontkende woensdag in het Vlaams Parlement dat bedrijven al te veel buiten schot zouden blijven. “Vroeger was de verhouding tussen gezinnen en bedrijven 57 procent tegenover 43 procent. Nu is dat 50-50”, zei ze.

Klacht Unizo

Donderdag klaagde ook ondernemersorganisatie Unizo aan dat grote multinationals in verhouding veel minder van de nieuwe heffing moeten betalen dan kmo’s. Bedrijven die rechtstreeks bij Elia aangesloten zijn – doorgaans grote energieverbruikers – zijn zelfs helemaal vrijgesteld. Oppositiepartij SP.A is daar niet over te spreken. “Niet alleen betalen alleenstaanden 415 keer meer en gezinnen 50 keer meer dan grote bedrijven, de allergrootste bedrijven betalen helemaal niets. De regering schaft de gratis stroom voor de gezinnen af omdat gratis zogezegd niet bestaat, maar voor de grote vissen bestaat gratis duidelijk wel”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders.

Het kabinet-Turtelboom zegt dat de bevoegdheid over Elia een federale bevoegdheid is. Oppositiepartij SP.A zegt dat bedrijven die op het transmissienet zijn aangesloten ook verplicht zijn om een bepaald aantal groenestroomcertificaten in te dienen en dat het dus ook mogelijk moet zijn om op die bedrijven een heffing toe te passen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content