Soedanese identificatiemissie: 43 reisdocumenten afgeleverd na 61 interviews

04/10/17 om 13:30 - Bijgewerkt om 13:34

Bron: Belga

Tot nu werden reeds 43 reisdocumenten afgeleverd aan Soedanese vluchtelingen na een interview door de identificatiemissie uit Soedan, die in totaal 61 interviews afnam. Eén vluchteling reisde zaterdag zonder escorte terug naar Soedan. Daarnaast zijn er nog drie mensen geïdentificeerd terwijl 15 dossiers nog verder door de Dienst Vreemdelingenzaken worden onderzocht.

Soedanese identificatiemissie: 43 reisdocumenten afgeleverd na 61 interviews

Theo Francken © Belga

Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op vragen van Wouter De Vriendt (Groen), Monica De Coninck (sp.a), Benoît Hellings (Ecolo) en Julie Fernandez Fernandez (PS) over de identificatiemissie en de vluchtelingen in en rond het Maximiliaanpark.

In totaal werden sinds juni 653 mensen aangehouden die niet in het bezit waren van geldige verblijfsdocumenten. Het ging om 215 mensen uit Soedan, 172 uit Eritrea en 59 uit Syrië. Bij 30 gerichte acties werden 99 mensen door DVZ vastgehouden, die verklaarden Soedanees te zijn.

In 52 gevallen was er een hit in Eurodac, de Europese databank waarin de lidstaten sinds 2003 informatie over asielzoekers delen om het zogenaamde asielshoppen tegen te gaan. 29 mensen werden verwijderd op basis van de Dublinakkoorden. Er werden ook 15 Dublin-overnameakkoorden gesloten, die in de komende dagen moeten leiden tot nog eens 13 verwijderingen.

Francken wees erop dat de erkenningsgraad voor Soedan vandaag 55 procent bedraagt. 'Dat betekent dat 45 procent niet erkend wordt en dus moet worden teruggestuurd. Hoe kan je die mensen terug zonder met de ambassadeur van Soedan te praten?', wierp de staatssecretaris de oppositieleden toe die in hun vraagstelling kritiek hadden op het feit dat ons land beroep deed op de identificatiemissie uit Soedan. Hij merkte ook nog op dat bijna elk Europees land naar Soedan repatrieert, wat betekent dat ook daar een interventie van de Soedanese ambassade geweest is.

Staatssecretaris Francken kondigde ook nog aan dat volgende week een brochure over de asielprocedure verspreid wordt. Het gaan om een gezamenlijk initiatief van Fedasil, DVZ en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Onze partners