Socialistische vakbond dreigt met spoorstaking 'begin mei'

18/04/14 om 13:01 - Bijgewerkt om 18:49

Er dreigt een algemene spoorstaking aan te komen begin mei. Dat zegt Jean Pierre Goossens, algemeen secretaris bij de socialistische vakbond ACOD Spoor.

Socialistische vakbond dreigt met spoorstaking 'begin mei'

© Belga

Er dreigt een algemene spoorstaking aan te komen. Dat zegt Jean Pierre Goossens, algemeen secretaris bij de socialistische vakbond ACOD Spoor. Er is groeiende ontevredenheid over het personeelstekort bij de spoorwegen.

De stakingsdreiging kwam tot uiting op intern overleg bij de socialistische spoorvakbond. Her en der dreigen blijkbaar spontane acties te ontstaan. Om dat te kanaliseren, bestaat de kans dat een algemene staking wordt georganiseerd. Zeker is dat nog niet.

Volgende week is nog overleg gepland met de spoordirectie. Dat overleg wordt afgewacht om al dan niet een stakingsaanzegging in te dienen. Als het effectief tot een staking komt, zou dat 'begin mei' gebeuren. De ACOD-topman schat de kans op een staking op 50 procent.

De stakingsdreiging is een gevolg van de ontevredenheid bij de mensen over het personeelstekort, luidt het bij de socialistische spoorvakbond. Dat tekort is er zowel bij de treinbestuurders, de treinbegeleiders als het stationpersoneel.

Boek van Mark Descheemaecker

Maar ook de uitspraken over het vele verlof van het spoorpersoneel, met name in het boek van ex-spoorbaas Mark Descheemaecker, is de mensen in het verkeerde keelgat geschoten. "Terwijl het om een compensatie van overuren gaat", aldus Goossens.

Luc Piens van ACV Transcom bevestigt dat er op sommige plaatsen bij het spoor een personeelstekort is. "We hebben de nodige signalen gegeven aan de directie, en die heeft al een eerste voorstel tot personeelsverschuiving gedaan", zegt Piens. Afhankelijk van hoeveel mensen slagen voor een examen, kan daar nog een tweede golf bijkomen.

Van staken is op dit moment nog geen sprake voor ACV Transcom.

Toch geen acties op 22 april

Eerder werd ook gemeld dat de socialistische spoorvakbond CGSP Cheminots een actie zou plannen op 22 april in Charleroi. Maar dat gaat niet door. Er is een akkoord bereikt met de directie. Het conflict draaide rond een forfaitaire toeslag van circa 50 euro per maand die was toegekend aan sommige werknemers in het station Charleroi-Zuid. Die was volgens de vakbond sinds januari zonder overleg afgeschaft. Uiteindelijk kwamen vakbonden en directie overeen om het 25-tal betrokken werknemers een premie van 30 euro toe te kennen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners