Socialistische bediendenbond haalt uit naar ABVV-baas De Leeuw

05/03/13 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:57

De socialistische bediendenbond BBTK haalt zwaar uit naar ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw omdat diens uitleg over het dossier arbeiders-bedienden 'afwijkt' van zijn onderhandelings-mandaat.

Socialistische bediendenbond haalt uit naar ABVV-baas De Leeuw

© Reuters

Het is niet de eerste keer dat de BBTK De Leeuw terugfluit, melden De Standaard en het Nieuwsblad. Ook De Tijd schrijft over de groeiende spanningen binnen de socialistische vakbond.

Aanleiding is de publicatie van een artikel over het dossier arbeiders-bedienden in het ABVV-ledenblad 'De Nieuwe Werker'. Daarin gaf de nationale vakbondsleiding informatie over en commentaar bij het nakende 'eenheidsstatuut' voor alle werknemers.

Overgangsperiode

Volgens BBTK-voorzitter Erwin De Deyn strookt de inhoud niet met het ABVV-standpunt. Volgens De Deyn kan er op korte termijn geen sprake zijn van een nieuw eenheidsstatuut voor alle werknemers. Het wegwerken van de verschillen in opzegtermijnen tussen arbeiders en bedienden vergt volgens De Deyn een lange overgangsperiode.

De Deyn wil een onderhoud met De Leeuw. De bediendenbond wil intussen niet meer bijdragen voor het nationale vakbondsblad.

Harmonisering

Deze week moeten de onderhandelingen van start gaan tussen de federale regering-Di Rupo en de sociale partners over de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden. Tegen 8 juli moeten de verschillen in opzegtermijnen weggewerkt zijn, op last van het Grondwettelijk Hof. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners