'Schrik voor liquidatietaks levert staatskas 1,1 miljard extra op'

04/12/14 om 04:26 - Bijgewerkt om 04:25

De inkomsten uit de roerende voorheffing op de dividenden zijn over de eerste tien maanden van dit jaar ruim 1,1 miljard euro gestegen. Dat is een klim met 77 procent (naar 2,6 miljard euro) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ondernemers anticipeerden massaal op de hogere taks op de liquidatiebonus

'Schrik voor liquidatietaks levert staatskas 1,1 miljard extra op'

© istock

Dat meldt De Tijd.

De regering-Di Rupo besliste de roerende voorheffing op winsten bij liquidatie van bedrijven op te trekken van 10 naar 25 procent. Dat botste op kritiek, want veel ondernemers en zelfstandigen hadden jarenlang winsten in hun vennootschap opgepot met de bedoeling die bij hun pensionering - en dus liquidatie van hun bedrijf - tegen een fiscaal gunstregime uit te keren.

De belastingverhoging ging op 1 oktober in. Ondernemers die hun pensioen zagen naderen, kozen ervoor hun vennootschap nog vlug te liquideren tegen het gunstregime van 10 procent. Anderen kozen ervoor de belastingverhoging te vermijden door hun winst of reserves om te zetten in kapitaal. Daarvoor moest onmiddellijk 10 procent betaald worden.

De extra-inkomsten bedroegen volgens de krant 1,1 miljard euro.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners