School moet 1.250 euro boete per dag betalen voor C-attest

15/11/12 om 07:05 - Bijgewerkt om 07:05

De Raad van State heeft een opmerkelijke beslissing genomen in het dispuut tussen een leerlinge en het Sint-Jan Berchmanscollege van Genk.

De Raad vindt dat de leerlinge ten onrechte een C-attest kreeg, en legde een dwangsom van 1.250 euro op per dag dat de school verzaakt alsnog een A-attest af te leveren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De 17-jarige Carmen, die dyslexie heeft, kreeg aan het eind van vorig schooljaar te horen dat ze niet mocht overgaan naar het zesde jaar ASO. Het meisje en haar familie namen die beslissing niet.

'Hoe ver moeten we gaan?'

Toen ze na het doorlopen van de interne beroepsprocedures geen gehoor kregen, stapten ze naar de Raad van State. Die besliste, na verschillende stappen, uiteindelijk dat de 17-jarige een A-attest moet krijgen. Vanaf vrijdag hangt het college een dwangsom van 1.250 euro per dag boven het hoofd totdat hij een A-attest toekent. Vooralsnog zit Carmen in vijfde middelbaar, in een andere school.

Mieke Van Hecke, hoofd van het katholiek onderwijs, vraagt zich af hoe ver een school moet gaan om kinderen met een leerbeperking tegemoet te komen. "Maar we leggen ons neer bij deze beslissing. Deze studente zal haar A-attest krijgen en mag overgaan."

De school wil inhoudelijk niet reageren wegens mogelijke schending van de privacy. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners