Resolutie Armeense genocide stevent af op meerderheid

22/07/15 om 20:44 - Bijgewerkt om 20:44

Het ziet ernaar uit dat de resolutie over de Armeense genocide een meerderheid achter zich zal krijgen in de Kamer. Aan Franstalige zijde ligt de kwestie nog gevoelig.

Resolutie Armeense genocide stevent af op meerderheid

Charles Michel (MR) © BELGA

Het ziet ernaar uit dat de resolutie van de meerderheid over de Armeense genocide een ruime meerderheid achter zich zal krijgen in de Kamer. De kwestie blijft aan Franstalige zijde gevoelig liggen, zo bleek tijdens het debat over de tekst.

Erkenning

De resolutie heeft tot doel de verzoening tussen Turken en Armeniërs in de hand te werken. Voor de oppositie gaat de tekst niet ver genoeg. Zij vindt het een gemiste kans dat de resolutie geen expliciete erkenning door de Kamer inhoudt.

De indieners onderstrepen dan weer dat de resolutie verwijst naar de uitspraken die premier Charles Michel vorige maand in de Kamer deed en die een erkenning van de Armeense genocide inhield.

Met de Armeense genocide wordt de periode bedoeld waarin tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken werden gedood. Een aantal landen en instanties heeft de volkerenmoord al vroeger als genocide erkend, maar in Turkije zelf blijft het een delicate kwestie.

Kritiek

Het debat over de erkenning leeft ook sterk in het Franstalige landsgedeelte. Bij het cdH werd bijvoorbeeld Brussels parlementslid Mahinur Özdemir aan de deur gezet omdat ze bleef weigeren de genocide te erkennen. Ook de PS kreeg kritiek door de houding van een aantal verkozenen van Turkse komaf in het Brussels parlement en de afwezigheid van Kamerlid Emir Kir tijdens de minuut stilte ter nagedachtenis van de genocide.

De verschillende oppositiepartijen dienden amendementen in op de resolutie. Indien die amendementen worden weggestemd, zullen hier en daar Kamerleden zich onthouden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners