Regering voert indexsprong door, werkloze mantelzorgers moeten 48 maanden niet solliciteren

27/02/15 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:15

Het wetsontwerp dat de lonen onderwerpt aan de indexsprong, is goedgekeurd door de ministerraad. De indexsprong gaat in vanaf 1 maart. Ook beslist: werkloze mantelzorgers moeten 48 maanden niet solliciteren als ze voor zwaar ziek familielid zorgen.

Regering voert indexsprong door, werkloze mantelzorgers moeten 48 maanden niet solliciteren

Kris Peeters (CD&V), minister van Werk © BELGA

Dat staat in een gezamenlijke persmededeling van minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) en minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

Ook over de discussie tussen enerzijds Peeters en anderzijds Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om al dan niet ook de huurprijzen te indexeren, werd gesproken. Homans meent dat dat een 'exclusieve Vlaamse bevoegdheid' is, CD&V vond dat niet. Premier Charles Michel (MR) zei dat de kwestie in handen is van juristen. 'We moeten in de ene richting gaan, of de andere. We hebben daar geen beslissing in genomen.'

Er werd ook beslist in de discussie rond de werkloze mantelzorgers. Zij moeten 48 maanden niet solliciteren als ze voor zwaar ziek familielid zorgen. Sinds 1 januari konden werkzoekenden niet langer een "vrijstelling om sociale en familiale redenen" aanvragen. Dat ontlokte heel wat reacties.Lees meer over:

Onze partners