Regering gaat ervanuit dat Europa begroting wel zal goedkeuren

09/01/12 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

De regering houdt er niet langer rekening mee dat Europa de begroting afkeurt. Vicepremier Steven Vanackere maakt zich niet ongerust over een dreigende boete van 700.000 euro.

De Europese Commissie erkent dat de federale begroting "stapsgewijs" in orde aan het komen is. Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Commissie ernstige bedenkingen had bij de begroting. Met het nieuws over de loonsverhoging voor de federale ministers (een "administratieve tabelfout" volgens Vanackere), de stijgende dotatie voor de koninklijke familie en de Europese kritiek op de begroting

Boete van 700 miljoen euro

Volgens de vicepremier is sinds hij zaterdag overleg pleegde met bevoegd eurocommissaris Olli Rehn het directe gevaar afgewend dat België een boete van ongeveer 700 miljoen euro krijgt omdat het begrotingstekort boven de 3 procent uitkomt.

Het kernkabinet van de federale regering besliste vrijdag om, in afwachting van de begrotingscontrole in februari, 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen.

Begrotingstekort

In een brief aan Vanackere had Olli Rehn vorige week namelijk geschreven dat de opgelijste maatregelen het begrotingstekort niet zoals voorzien tot 2,8 procent zouden beperken, maar zouden doen oplopen tot 3,25 procent.

Volgens Vanackere hebben de vrijdag genomen beslissingen de Commissie voorlopig kunnen overtuigen, maar volgt volgende maand, bij de begrotingscontrole, een "nieuwe afspraak".

Onze partners