Recordaantal veroordeelden draagt enkelband

02/10/12 om 05:35 - Bijgewerkt om 05:35

Nooit eerder zaten zoveel veroordeelden in België hun straf uit met een enkelband. Bijna 1400 hebben er één.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws dragen momenteel ruim 1300 veroordeelden een gewone enkelband. Tweeënzeventig anderen kregen in één maand tijd de nieuwe enkelband met stemherkenning.

Korte straffen

De enkelbanden worden ingezet voor wie minder dan acht maanden cel heeft gekregen. Ook voor wie een werkstraf krijgt, maar niet dadelijk aan de slag kan, wordt het systeem gebruikt.

De nieuwe enkelband met stemherkenning bevindt zich nog in het stadium van een proefperiode. Als dat bevredigend verloopt, kan het systeem na een evaluatie algemeen worden ingevoerd.

GPS

"We hebben hiervoor een capaciteit van 350 enkelbanden. Aangezien het om korte straffen gaat van enkele weken tot enkele maanden kunnen we er jaarlijks enkele duizenden gestraften mee uitrusten", stelt minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Volgens Turtelboom zal al snel de kaap van 1500 gewone enkelbanden bereikt worden. Daar komen in de toekomst ook nog enkelbanden met een gps-volgsysteem bij. Daarvoor ligt de wet klaar in het parlement, aldus de minister. (Belga/TV)

Onze partners