Reacties op rapport Human Rights Watch: 'Terreurbeleid is goede middenoplossing'

04/11/16 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:18

In een reactie op het kritische rapport van Human Rights Watch reageert Justitieminister Geens dat het terreurbeleid 'een goede middenoplossing' is. Het Minderhedenforum is dan weer vernietigend voor Geens: 'De overheid komt vijftien jaar te laat'.

Reacties op rapport Human Rights Watch: 'Terreurbeleid is goede middenoplossing'

© reuters

De ngo lichtte in haar rapport verschillende antiterreurmaatregelen van de regering door en komt tot de vaststelling dat er ruimte is voor verbetering. Geens reageert vrijdag dat hij openstaat voor verbetering, maar hij wijst er de ngo op dat de wetgeving zoals die nu bestaat tot stand is gekomen met alle respect voor de privacy van de burgers en de bescherming van hun mensenrechten.

Wat het antiterreurbeleid betreft, zegt de minister dat er deze zomer stemmen opgingen dat dit beleid nog niet ver genoeg ging. 'Volgens HRW gaat wat we nu doen al te ver. Dit toont aan dat we tot een goede middenoplossing zijn gekomen.'

Rechten van gedetineerden

De ngo neemt in haar rapport onder meer het opsluiten van terreurverdachten in afzondering de korrel. Gedetineerden worden in individueel regime geplaatst wanneer ze een gevaar betekenen voor interne of externe veiligheid, zegt Geens. Hij betwist dat de Belgische maatregelen in strijd zijn met de mensenrechten. Ook wie in afzondering opgesloten zit, blijft volgens de minister recht hebben op wat volgens de basiswet de rechten van de gedetineerden zijn. Zo hebben ze recht op een wandeling per dag, drie keer per week bezoek, twee uur sport, educatie en bibliotheekbezoek.

'Een programma gericht op isolement hebben we niet. Dit is trouwens niet toegelaten. Gedetineerden worden onder individueel veiligheidsregime geplaatst, wat impliceert dat zij een regime op maat krijgen', luidt het in een antwoord van zijn administratie. Tot slot wijst minister Geens nog op een positief punt in het rapport: 'HRW gaf in het gesprek maandag aan dat ze verheugd waren dat de noodtoestand niet werd afgekondigd in België. Ze noemden dit een goede maatregel.'

'Geschokt, maar niet verrast'

Het Minderhedenforum, dat HRW adviseerde tijdens het maken van het rapport, laat weten dat het beloofde nationale mensenrechteninstituut er dringend moet komen. 'De overheid is hier nu ondertussen al vijftien jaar mee te laat', zegt directeur Wouter Van Bellingen.

In het rapport documenteert HRW 26 incidenten waarbij politieagenten tijdens antiterreuroperaties zich bezondigd zouden hebben aan gewelddadig of discriminerend gedrag. Op een uitzondering na waren de slachtoffers van Noord-Afrikaanse afkomst en werden ze niet aangeklaagd.

'Het Minderhedenforum is geschokt maar niet verrast door het rapport van HRW. Dit bewijst dat het mensenrechteninstituut en het reeds langverwachte aangekondigde interfederaal actieplan tegen discriminatie en racisme er snel moeten komen', zegt Van Bellingen.

Van Bellingen hoopt ook dat er een halt wordt toegeroepen aan etnische profilering, het controleren van personen op basis van etnische afkomst, wat verboden is. Het Minderhedenforum herhaalt daarbij haar kritiek op de huidige werking van de Algemene Nationale Gegevensbank (AGN), de databank van de politie, die een gevaar zou inhouden op etnisch profileren.

(BELGA/JVL)

Lees meer over:

Onze partners