Raad van bestuur VRT keurt besparingsplan goed

28/06/10 om 19:44 - Bijgewerkt om 19:44

Maar 2011 mag worden afgesloten met een tekort van 4,9 miljoen euro, waardoor er minder banen zullen sneuvelen dan gepland.

De raad van bestuur van de VRT heeft het meerjarenplan 2010-2012 maandag unaniem goedgekeurd.

Het plan behelst de door de Vlaamse regering gevraagde besparing van 65 miljoen euro, maar 2011 mag worden afgesloten met 'een beheersbaar tekort van 4,9 miljoen euro'.

Door tegenvallende inkomsten die eind mei becijferd werden, zou het totaal te besparen bedrag immers geen 65 miljoen, maar bijna 70 miljoen bedragen.

Volgens voorzitter Luc Van den Brande volstond voor de raad van bestuur evenwel een besparing van 65 miljoen. De overige 4,9 miljoen euro mag gebruikt worden voor het aanbod en bij het personeelsbestand.

Van de 65 miljoen zal 44,2 miljoen euro bespaard worden door efficiëntiemaatregelen. Dat kan door goedkoper te produceren, de interne capaciteit optimaler te benutten, de werkingskosten te drukken en de personeelsbonussen op te schorten tot
de VRT weer structureel gezond is.

Minder afvloeiingen

Omdat de VRT in 2011 4,9 miljoen euro in het rood mag gaan, kunnen 60 banen behouden worden. Het gevolg is dat er geen 279 banen verloren gaan zoals eerst voorzien, maar 219.

Volgens de raad van bestuur zullen de afvloeiingen op een sociaal verantwoorde manier en op basis van vrijwilligheid gebeuren.

Voorts wordt er minder geschrapt in het aanbod dan eerst was voorzien. Zo blijft er volgens de openbare omroep geld over voor entertainmentprogramma's op vrijdag- en zaterdagavond in primetime op Eén. Ook voor Canvas en Ketnet is er wat meer ruimte.

Lees meer over:

Onze partners