Prins Laurent akkoord: regels naleven of dotatie kwijt

13/04/11 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

Dat heeft premier Leterme gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Prins Laurent akkoord: regels naleven of dotatie kwijt

© Belga/AFP

Prins Laurent aanvaardt dat de regering aan het parlement de intrekking van zijn dotatie zal voorstellen, als hij een van de afspraken met premier Yves Leterme (CD&V) niet naleeft.

Dat heeft Leterme dinsdag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De premier las er elementen voor uit de brief die hij van prins Laurent ontving na hun onderhoud van vorige vrijdag.

In die brief staat dat Laurent

- zich ertoe verbindt dat hij voortaan bij elke buitenlandse verplaatsing die contacten inhoudt met politieke persoonlijkheden of die perspectief inhoudt op een ontwikkelingsproject, contact zal opnemen met de minister van Buitenlandse Zaken en diens advies zal opvolgen. Dat geldt ook voor elke geplande ontmoeting met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders in België die zich afspeelt buiten zijn representatieve taken.

- elke handeling exclusief zal uitvoeren binnen het kader van de stichting Grect, los van zijn representatieve taken en zijn activiteiten bij de Stichting Prins Laurent.

- zich ervan bewust is en aanvaardt dat het niet naleven van een van beide regels, er automatisch toe zal leiden dat de regering de intrekking van zijn dotatie aan het parlement voorstelt.

- zich er "vanzelfsprekend" toe engageert zich te onthouden van elke daad die polemieken kan uitlokken, een persoonlijke aanval kan betekenen of de waarden van de instelling kan schaden, conform zijn plicht van gereserveerdheid, terughoudendheid en neutraliteit als lid van de koninklijke familie.

Nuttige dingen
Leterme benadrukte dat zijn gesprek van vorige week niet tot doel had prins Laurent elke activiteit te ontzeggen. De prins maakte naar verluidt duidelijk dat hij "nuttige dingen" wil doen ten dienste van ons land.

Na de vragenronde stelde Leterme dat er geen sprake is van een contract met de prins. Het kernkabinet is volgens hem akkoord met elk woord en komma in de brief. Hij benadrukte ook dat zijn manier van handelen in dit dossier zijn eigen keuze was, maar dat koning Albert II volledig akkoord gaat.

Omstreden
Het gesprek tussen Leterme en Laurent kwam er na de omstreden reis naar Congo die prins Laurent had ondernomen tegen het advies van de regering in, en na de berichten over contacten met Libische diplomaten in ons land. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners