'Plooien tussen Peeters en De Croo zijn gladgestreken'

28/08/15 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:13

Er zit niet langer een haar in de boter tussen de vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD). Tijdens een crisisoverleg is de vertrouwensbreuk hersteld, meldt de VRT.

'Plooien tussen Peeters en De Croo zijn gladgestreken'

© Belga

Vorige week haalde Kris Peeters in een interview met Le Soir zeer hard uit naar Alexander De Croo. Hij verweet de liberale vicepremier een reeks CD&V-voorstellen die het tijdens de onderhandelingen niet gehaald hadden, bewust te hebben gelekt naar de site Newsmonkey.

Door de publicatie van die 'horrorlijst' lag meteen op straat welke slagen de CD&V, als sociaal gelaat van de regering, nièt had thuisgehaald. Dat zat Peeters erg hoog: in het interview met Le Soir zei Peeters 'dat hij soms het gevoel had dat ze hem willen breken'.

'Wat er gebeurd is, is heel, heel erg. Charles Michel moet het vertrouwen in de kern herstellen', vond de vicepremier van CD&V.

Dat is nu dus gebeurd, op een crisisoverleg gisteravond. 'Die personenkwestie, de vertrouwensbreuk is voorbij. Iedereen wil terug naar de dossiers', weet VRT-journalist Johnny Vansevenant.

"Vertrouwen en loyauteit zijn essentiële elementen zijn om in moeilijke dossiers doorbraken te realiseren", meldde Peeters vanmorgen voor de aanvang van het kernkabinet.

Daar wachten de regering al meteen enkele zware dossiers.

Hete herfst

Zo moet er werk gemaakt worden van de concretisering van de taxshift. De bedoeling is dat die rond is voor de State of the Union van Charles Michel in de Kamer, ergens midden oktober.

In het dossier van de taxhsift moeten belangrijke knopen worden doorgehakt. Bijvoorbeeld: wordt de verhoging van de btw op elektriciteit nu uit de index gehaald of niet? De partijen zijn erover verdeeld. Het is een eerste dossier waarover de regering Michel knopen moet doorhakken. In Knack van deze week lijstte Ewald Pironet de dossiers op die ervoor kunnen zorgen dat de regering Michel een hete herfst voor de boeg heeft.

Verder buigen de ministers zich ook over de opvangcrisis, en wordt de mislukte aanslag op de Thalys-trein van vorige week besproken. (JH)

Onze partners