Pieter Timmermans (VBO): 'Vakbonden spelen met vuur'

10/03/15 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:30

'Hopelijk komen er geen acties tegen bedrijven, want dan spelen de vakbonden echt met vuur', zegt topman Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Pieter Timmermans (VBO): 'Vakbonden spelen met vuur'

© belga

Topman Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is 'teleurgesteld en ontstemd' nu het ABVV de aanpassingen van de regering aan het sociaal akkoord over de beschikbaarheid van bruggepensioneerden (SWT) verworpen heeft.

'Hopelijk komen er geen acties tegen bedrijven, want dan spelen de vakbonden echt met vuur', aldus de gedelegeerd bestuurder in De Ochtend op Radio 1.

Timmermans is niet te spreken over de vrij agressieve toon van het ABVV. Een vrij agressieve toon, omdat nieuwe vakbondsacties dreigen. 'Als men nu de ondernemingen wil treffen, dan is men met vuur aan het spelen', klinkt het.

'Niet constant in oppositie gaan met de regering'

Het zit Timmerans heel hoog dat nieuwe vabkondsacties in aantocht lijken te zijn, terwijl de aanpassing door de regering aan het akkoord van de sociale partners 'minimaal zijn'. 'Men moet goed beseffen van waar we komen', zegt Timmermans op Radio 1. 'We zijn al maanden bezig met de scherpe kantjes van het akkoord te vijlen. Er zijn door de vorige regeringen halve IPA's (interprofessioneel akkoord, nvdr) in de vuinisbak gegooid, en toen was er zo geen dreigende taal', aldus de VBO-topman.

Timmermans roept op om niet constant in oppositie te gaan met de regering en om samen te werken om de economie uit het slop te halen. Hij herinnert eraan dat het loonakkoord integraal door de regering is overgenomen, wat een unicum is.

Timmermans denkt tot slot dat de socialistische bond goed moet nadenken of ze zich op termijn niet buitenspel zet.

Lees meer over:

Onze partners