Peeters: 'Wij zullen niet toelaten dat Zaventem beknot wordt'

12/05/14 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Vlaams minister-president Kris Peeters wijst een mogelijke verhuis van economische activiteiten van Zaventem naar Waalse luchthavens van de hand.

Peeters: 'Wij zullen niet toelaten dat Zaventem beknot wordt'

Vlaams minister-president Kris Peeters © BELGA

Een verschuiving van de economische activiteiten rond Brussels Airport naar Charleroi of Luik is voor Vlaanderen volledig uitgesloten. Dat zegt minister-president Kris Peeters (CD&V). "Wij zullen niet toelaten dat Zaventem beknot wordt in zijn economische ontwikkelingsmogelijkheden. Een verschuiving naar Luik of Charleroi is ook nefast voor de Nederlandstalige - en overigens ook Franstalige - tewerkstelling op Zaventem."

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) opperde in De Ochtend op Radio 1 de mogelijkheid om een deel van de activiteit van Zaventem naar het zuidelijke landsdeel te verschuiven. "Daar is een potentieel dat gigantisch groot is. Wij willen ook meer jobs en economische activiteit in Wallonië", verklaarde hij. "We hebben veel geïnvesteerd in de luchthavens, dus we zijn bereid om de capaciteit te verhogen."

"De luchthaven van Zaventem is een economische poort die heel belangrijk is voor Vlaanderen en voor België", reageert Kris Peeters. "Op Brussels Airport zijn meer dan 260 bedrijven aan de slag, goed voor meer dan 20.000 directe jobs en 24.000 indirecte jobs. Van de 20.000 directe werknemers wonen er bijna 3.000 in het Brussels gewest en 2.300 in Wallonië."

"Vlaanderen neemt zijn deel van de hinder van de luchthaven reeds op zich, maar pleit voor een eerlijke spreiding van de hinder", vervolgt de minister-president. "Het is belangrijk dat bij die eerlijke spreiding ook de gemeenten van het Brussels gewest hun deel opnemen, op zo'n manier dat het voor iedere omwonende draaglijk is. Solidariteit tussen noord en zuid in België, tussen Vlamingen en Franstaligen, betekent dat men elkaars groeipolen ondersteunt omdat men ervan overtuigd is dat iedereen daar beter van wordt." (Belga/EE)

Onze partners