Peeters niet op hoogte Nederlandse plannen Hedwigepolder

30/09/10 om 19:35 - Bijgewerkt om 19:35

Volgens het Nederlands regeerakkoord komt er een alternatief voor de ontpoldering van de Hedwigepolder.

De Vlaamse regering is niet op de hoogte van Nederlandse plannen om af te zien van de geplande ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in een reactie op berichten in de Nederlandse media. Hij gaat ervan uit dat het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen over de verdieping van de Westerschelde verder correct wordt uitgevoerd.

'Nu de verdieping van de Westerschelde is afgerond, wordt er in overleg met Vlaanderen een alternatief ontwikkeld voor de ontpoldering van de Hedwigepoler in Zeeuws-Vlaanderen', zo citeren Nederlandse media het nieuwe Nederlandse regeerakkoord dat donderdag werd voorgesteld.

Die polder zou ontpolderd (teruggegeven aan het water) worden als natuurcompensatiegebied bij de verdere uitdieping van de Westerschelde om de toegang voor de grootste vrachtschepen tot de Antwerpse haven mogelijk te maken.

De verdere Scheldeverdieping wordt geregeld in een verdrag tussen Nederland en Vlaanderen uit 1995. De uitdiepingswerken zijn inmiddels beëindigd en aanVlaamse kant zijn de ontpolderingswerken gestart, zo zei Peeters donderdag.

'Er is een verdrag tussen Vlaanderen en Nederland
waarvan ik uitga dat het wordt uitgevoerd. We rekenen op een correcte en vlotte samenwerking met de nieuwe Nederlandse regering', aldus de minister-president.

Onze partners