Patrick Dewael zit onderzoekscommissie voor over aanslagen van 22 maart

14/04/16 om 23:11 - Bijgewerkt op 15/04/16 om 03:18

De plenaire Kamer heeft de oprichting goedgekeurd van de parlementaire onderzoekscommissie naar aanleiding van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Patrick Dewael (Open VLD) zal de commissie voorzitten.

Patrick Dewael zit onderzoekscommissie voor over aanslagen van 22 maart

Patrick Dewael (Open VLD) © BELGA

Er waren drie tegenstemmen van PVDA en PP.

De commissie bestaat uit zeventien effectieve leden, met één plaatsvervanger per fractie. Vlaams Belang, PVDA, Défi en PP hebben geen vertegenwoordiger. Patrick Dewael, Kamerfractieleider voor Open VLD, werd tijdens de installatievergadering aangeduid als commissievoorzitter. De rapporteurs worden Laurette Onkelinx (PS), Peter De Roover (N-VA), Denis Ducarme (MR) en Servais Verherstraeten (CD&V). Als ondervoorzitters duidde de commissie Meryame Kitir (SP.A), Stefaan Van Hecke (Ecolo-Groen) en Georges Dallemagne (cdH) aan. Maandag om 14.00 uur komt het bureau van de commissie samen om de werkzaamheden te organiseren.

Antiterreurmaatregelen

De Kamer keurde ook bijna unaniem een reeks maatregelen goed in de strijd tegen terrorisme. Enkel de twee leden van PVDA stemden tegen. Het gaat om de mogelijkheid om 24 uur op 24 over te gaan tot huiszoekingen, de uitbreiding van de telefoontap tot illegale wapenhandel en de invoering van gemeenschappelijke gegevensbanken met informatie over Syriëstrijders.

(Belga/RR)

Onze partners