Oppositie schiet opnieuw op afwezige minister-president

21/12/10 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

De aankondiging van Peeters vanuit Argentinië van een schenking voor Music for Life leidde tot scherpe kritiek.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) blijft kritiek krijgen van de oppositie wegens zijn afwezigheid tijdens de begrotingsbesprekingen in het Vlaams Parlement. Zijn melding vanuit Argentinië dat de Vlaamse regering 300.000 euro schenkt voor Music for Life leidde dinsdag tot een vlammend communiqué.

Peeters vertrok zaterdag met 18 astmapatiënten naar Argentinië voor de beklimming van de Aconcagua, een bijna zevenduizend meter hoge berg. De expeditie kadert in de actie Climbing for Life, die fondsen wil werven voor astmapatiënten en de bevolking voor het probleem wil sensibiliseren.

Daardoor mist de minister-president de begrotingsbesprekingen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, die deze week plaatsvinden. Dat werd kritisch onthaald door de oppositie.

Die haalde dinsdag nog eens zwaar uit naar de minister-president omdat die per satelliettelefoon aan Studio Brussel had laten weten dat de Vlaamse regerinng 300.000 euro schenkt aan het Rode Kruis naar aanleiding van Music for Life, de bewustmakings- en sensibiliseringsactie van de radiozender die dit jaar in het teken staat van aidsweeskinderen in zuidelijk Afrika.

'Foute timing'

In een gezamenlijke mededeling noemden Open VLD, Groen! en Lijst Dedecker dat dinsdag getuigen van een 'grenzeloos misprijzen' voor het parlement.

'Vlaams minister-president Kris Peeters was vandaag niet op zijn werk, in het Vlaams Parlement, maar had vanuit Argentinië toch een boodschap klaar. Niet voor de Vlaamse volksvertegenwoordigers, maar voor de Vlaamse kiezers', zo luidde het scherp.

De drie partijen vroegen de opschorting van de begrotingsbespreking om een satellietverbinding met de minister-president in Argentinië tot stand te brengen.

'Als hij per satelliettelefoon aanwezig kan zijn in Vlaanderen, dan kan hij per satelliettelefoon ook zijn belangrijkste taak van het jaar waarnemen, de begroting van Vlaanderen voor 2011 toelichten en verdedigen in het Vlaams Parlement', zo luidde het.

Ook meerderheidspartij SP.A had kritiek. '"Het moet ons van het hart dat wij dit toch een bijzonder foute timing vinden', aldus Jan Roegiers. In een reactie liet de woordvoerder van Peeters weten dat de minister-president te allen tijde voor iedereen bereikbaar blijft via satelliettelefoon.

Onze partners