Oppositie hekelt Zweedse coalitie: ‘Als Vlaamse partijen samenspannen, hoe kan MR dan weigeren?’

Onderhandelingen Zweedse coaltie © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Zowel de Vlaamse als de Waalse oppositie schiet met scherp op de Zweedse coalitie. ‘De aanpassingen op het spaarboekje zijn allesbehalve onschuldig, de wijziging is een rechtstreekse belastingverhoging.’

Langs beide kanten van de taalgrens schiet de oppositie met scherp op de toekomstige regering. Het feit dat MR als enige Franstalige partij rond de onderhandelingstafel zit, blijft de gemoederen bedaren in Wallonië. In Le Soir noemt Francis Delpérée (CDH) het hele Zweedse project “een potje Russische roulette.” Enerzijds vindt hij het onverantwoord dat MR in zee gaat met N-VA en anderzijds hekelt hij de minderheidspositie van de Franstaligen.

Volgens Delpérée focussen de Franstaligen liberalen te veel op de verschillende postjes. De zeven ministers die ze zullen mogen leveren noemt hij dan ook smalend “de zeven dwergen van Sneeuwwitje.”

‘Maatschappelijke vraagtekens bij Zweedse coalitie’

Eerder al schoot grondwetspecialist Marc Uyttendaele (de man van PS-politica Laurette Onkelinx) met scherp op MR-voorzitter Charles Michel. “Juridisch bekeken zijn er geen sterke argumenten om de Zweedse coalitie tegen te houden of ongrondwettig te verklaren”, zegt hij. “Al plaats ik op politiek en maatschappelijk vlak wel vraagtekens bij de samenwerking van deze vier partijen.” Uyttendaele vreest voor de belangen van de Franstalige Belgen, schrijft De Standaard. “Als de Vlaamse partijen samenspannen, hoe kan MR dan weigeren ?”

Al ziet Jean-Benoit Pilet, politicoloog aan de ULB dat anders. In Terzake zei hij dat door de goede relatie tussen de Franstalige en de Nederlandstalige liberalen, men Open VLD in Wallonië eerder beschouwt als een partner van de MR dan van andere Vlaamse partijen. “Het is een partij waarmee gediscussieerd kan worden en waar tegenover geen wantrouwen heerst zoals tegenover N-VA.”

Rente op spaarboekje

SP.A bekritiseert dat heel wat nieuwe maatregelen rechtstreeks voelbaar zullen zijn “in onze portemonnee.” Zo is er in de startnota van formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) behoorlijk wat aandacht voor het spaarboekje. Momenteel zijn de opbrengsten ervan vrij van belastingen, tenminste zolang de grens van 1.880 euro aan rente niet wordt overschreden (Om aan die opbrengst te komen, moet u al meer dan 250.000 euro spaargeld opzij hebben staan). Maar de toekomstige regering wil hieraan sleutelen. “Geen onschuldige ingrepen”, reageert aftredend staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) in De Morgen.

In de formateursnota wordt een alternatief belicht: fiscale aftrek via de belastingaangifte. “Dit is niets anders dan een belastingverhoging”, aldus Crombez. Volgens hem is dit totaal geen gelijkwaardige vervanging. “Bijvoorbeeld gezinnen met twee kinderen in de kinderopvang hebben hun maximum aan aftrek al bereikt, voor hen vervalt de fiscale vrijstelling.”

De onderhandelaars benadrukken dat er nog niets beslist is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content