Opgepakte verdachte Verviers ontkent alle plannen tot aanslag

16/01/15 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

De 25-jarige man die zich in het pand in Verviers bevond waar het vuurgevecht plaatsvond, ontkent dat hij een terrorist is of aanslagen wilde plegen.

Opgepakte verdachte Verviers ontkent alle plannen tot aanslag

Huiszoeking Verviers © BELGA

Marouane E., de 25-jarige man die donderdagavond opgepakt werd in Verviers, ontkent dat hij een terrorist zou zijn of aanslagen wou plegen op politiemensen. Onderzoeksrechter Panou heeft de man toch onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een terroristische groepering, bezit van explosieven met het oogmerk om een aanslag te plegen, verboden wapenbezit, gewapende weerspannigheid met voorafgaande afspraak en bedreigingen. Dat meldt zijn advocaat.

Volledig blanco strafblad

Marouane E. was donderdagavond in het pand in Verviers waar een vuurgevecht plaatsvond met de speciale eenheden van de federale politie, maar bleef daarbij ongedeerd. Volgens het federaal parket had hij zich verscholen tijdens het vuurgevecht. De twee andere verdachten die in het pand aanwezig waren en het vuur openden op de agenten van de federale politie, werden neergeschoten.

In het pand werden onder meer vier oorlogswapens, vier handvuurwapens, munitie, explosieven en politie-uniformen gevonden, maar ook een hoop belastende documenten.

Volgens zijn advocaat is Marouane E. zelf nooit in Syrië geweest en heeft hij een volledig blanco strafblad. Hij ontkent ook dat hij iets met terrorisme te maken zou hebben en aanslagen gepland zou hebben.

Arrestatie familieleden

Onderzoeksrechter Panou, die het onderzoek naar de terreurcel leidt, plaatste de man vrijdagvoormiddag echter onder aanhoudingsbevel. E. moet nu binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen.

De speurders van de federale politie vielen donderdagavond ook binnen bij de familie van E. in het Brusselse en arresteerden een aantal van zijn familieleden. Over hun lot is voorlopig nog niets bekend. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners