Oosterweel: ‘Actiegroepen hebben alle kansen gehad’

Wim Van Hees van Ademloos © Belga

De Vlaamse regering heeft haar keuze voor het Oosterweeltracé verdedigd in het Vlaams Parlement. Ondanks het ongenoegen van Wim Van Hees van Ademloos had de regering geen oren naar het protest van de actiegroepen.

In het Vlaams Parlement is urenlang over de beslissing van de Vlaamse regering voor het Oosterweeltracé gedebatteerd. Vorige vrijdag hakte de regering Peeters II de knoop door en koos ze voor een geoptimaliseerd Oosterweeltracé voor het sluiten van de Antwerpse ring. Dat tracé is volgens de regering de beste garantie voor een betere mobiliteit, veiligheid en leefbaarheid. Bovendien is het goedkoper dan het Meccanotracé van de actiegroepen.

Het was onder meer uitkijken naar het standpunt van Open VLD, dat al jaren aandringt op een beslissing. Volgens ex-minister Dirk Van Mechelen staat zijn partij achter het BAM-tracé “op voorwaarde dat de regering 100 procent zeker is dat de leefbaarheid gegarandeerd is”. Die leefbaarheid was namelijk de muur waarop Van Mechelens eigen Lange Wapper-project in 2009 is vastgelopen.

Actiegroepen

Minister-president Kris Peeters betreurt dat Open VLD de regeringsbeslissing niet volmondig wil steunen. “Het stadsbestuur, waar uw partij deel van uitmaakt, heeft dat vrijdag wel gedaan. U hebt het MER-rapport toch gelezen? Waarom vergroot u zelf niet mee het draagvlak door aan de mensen te zeggen dat de beslissing goed is voor de leefbaarheid”.

Over de vrees dat actiegroepen, zoals stRaten-generaal en Ademloos, de protestmogelijkheden zullen uitputten zei minister-president Peeters in Villa Politica dat de actiegroepen alle kansen hebben gehad om de alternatieven te laten berekenen in het plan-MER. ‘Wij gaan niet eerst nog eens overleggen met de actiegroepen.’

Wim van Hees van het actiecomité Ademloos werd overigens tijdens het debat even tot de orde geroepen door voorzitter Jan Peumans.

Appelen en peren

Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dan weer dat de regering “laat, verkeerd en onduidelijk” heeft beslist. Ook Groen vindt dat de regering de verkeerde beslissing heeft genomen. De partij vindt dat men appels met citroenen heeft vergeleken, met name omdat de gedifferentieerde tol en milderende maatregelen voor het uiteindelijke Oosterweeltracé niet werden doorgerekend voor het Meccanotracé.

De meerderheid pareerde die kritiek en ging in de tegenaanval. Groen kreeg het verwijt “een slecht verliezer” te zijn omdat het zich niet wil neerleggen bij het MER-rapport. Peeters: “Ik betreur dat Groen de conclusies van het MER-rapport niet aanvaardt of niet goed leest. Deze beslissing bewijst dat wij een groene regering zijn zonder groenen”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content