'Nota De Wever bewijst dat hij CD&V wil losweken van SP.A'

05/11/12 om 17:10 - Bijgewerkt om 17:10

Bart De Wever lijkt met zijn voorlopige nota niet veel dichter bij een Antwerpse coalitie. Hoe moet het verder in de grootste Vlaamse stad? Krijgt De Wever een koekje van eigen deeg? Wat als er een regeringscommissaris naar Antwerpen moet komen? Drie vragen aan Lex Moolenaar van Gazet van Antwerpen.

'Nota De Wever bewijst dat hij CD&V wil losweken van SP.A'

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever deelde zijn voorlopige beleidsnota uit aan de Antwerpse partijen. Alvast Groen ziet er geen reden in om mee in het bestuur te stappen. De Stadslijst van Patrick Janssens' SP.A en Marc Van Peels CD&V hebben nog niet gereageerd. Maar voor de SP.A zou de nota wel eens te zeer centrumrechts kunnen zijn. Drie vragen aan Lex Moolenaar van Gazet Van Antwerpen.De nota van Bart De Wever levert voorlopig geen coalitie op. Wat nu?

Lex Moolenaar: "Groen is er afgefietst door die nota. Bart De Wever doet geen toegevingen op hét breekpunt van de groenen, de afschaffing van het BAM-tracé. Die nota staat vol standpunten waar Groen het niet mee eens is. Ik zie niet in hoe N-VA en Groen op basis hiervan nog verder kunnen praten met elkaar.

Groen komt zo in het rijtje van het Vlaams Belang en de PVDA terecht. De situatie is er een van '10 kleine negertjes'. Bart De Wever moet verder met de Stadlijst en de Open VLD. Voor die laatste is de nota acceptabel. Voor de Stadlijst wat minder. De nota is natuurlijk wel nog voorlopig: er kan nog aan geschaafd worden."

Krijgt Bart De Wever nu een koekje van eigen deeg?

Lex Moolenaar: "Patrick Janssens heeft niet de gewoonte zich veel aan te trekken van het nationale niveau, of van zijn partijtop. Hij volgt zijn eigen koers en dat is het welzijn van Antwerpen. Zijn Stadslijst is de verliezer gebleken, maar dat geldt vooral voor zijn SP.A: zij verloren 12 zetels. De CD&V heeft vijf verkozenen en kan dus van een succes spreken. De SP.A heeft ook al duidelijk gemaakt dat het weinig goesting heeft om met Bart De Wever te besturen. Dat maakt dat het vanuit Janssens' oogpunt nu dus te begrijpen is dat hij het Bart De Wever lastig wil maken. SP.A nationaal vindt het niet erg dat De Wever het moeilijk heeft.

Voor de CD&V ligt dat anders. De kans is groot dat in 2014 de CD&V en de N-VA groot genoeg zijn om samen een coalitie te vormen. Als ze dan ook in Antwerpen zo'n meerderheid hebben, eventueel met Open VLD erbij, dan is dat een groot voordeel.

Bart De Wever heeft er nooit een geheim van gemaakt de socialisten uit het Schoon Verdiep te willen. Hij zou dat kunstje in 2014 kunnen herhalen op Vlaams niveau en een centrumrechtse regering vormen zonder de socialisten. Ik vermoed dat de N-VA-top daar al over gesproken heeft met mensen als Kris Peeters en misschien ook met Wouter Beke.

Antwerpse onderhandelaars zeiden me dat bij de onderhandelingen de horizon van 2014 altijd opdook. Zowel bij N-VA als bij andere partijen. Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en is economisch erg belangrijk: het belang ervan in de strategie voor de moeder der verkiezingen in 2014 kan je niet onderkennen."

Als er voor 1 januari geen coalitie is, neemt een regeringscommissaris de zaak in handen. Zou dat niet erg pijnlijk zijn voor Bart De Wever? Het zou zijn partijgenoot en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur zijn die dat moet regelen.

Lex Moolenaar: "Het zou voor alle Antwerpse politici een afgang zijn, maar voor hem zeker pijnlijk.

Maar er zijn nog andere opties. Janssens opperde al mogelijkheden als een minderheidscoalitie: N-VA en Open VLD zouden dan besturen bij gratie van gedoogsteun. Maar Nederland heeft bewezen dat dat in het nadeel is van de bestuurspartijen.

De Wever heeft een absolute voorkeur voor een coalitie met CD&V en Open VLD. De CD&V toont zich nog assertief hondstrouw aan de SP.A. Die beiden losweken zal tijd vergen. Dat dat de bedoeling is van De Wever is bewezen door die centrumrechtse nota.

Ik vermoed dat in dat geval, en met de regeringscommissaris in zicht, Janssens over de brug zal komen met de handtekeningen die nodig zijn om de coalitie te smeden." (SD)

Onze partners