Noriant is zorgenkind voor Peeters

22/09/10 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

Staat de beslissing over de Oosterweelverbinding in het teken van een betere mobiliteit in en rond een leefbaarder Antwerpen? Of dient ze meer het orderboek van grote bouwondernemingen?

Noriant is zorgenkind voor Peeters

© Belga

De Vlaamse regering hakt deze week de knoop door over de Oosterweelverbinding in Antwerpen. Een bijzonder zorgenkind voor Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn daarbij ook 'de relaties met Noriant'.

Noriant is een consortium van een vijftiental grote bouw- en baggerondernemingen. In december 2007 kreeg het van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) het statuut van voorkeursbieder voor de aanleg van de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug. Maar na de Antwerpse volksraadpleging in oktober 2009 werden de onderhandelingen tussen de BAM en Noriant 'on hold' gezet.

Een lastig punt vormen 'de enorme schadeclaims' van Noriant als het consortium de aanleg van de Oosterweelverbinding aan zijn neus ziet voorbijgaan. Met dat argument tenminste werd gezwaaid ten tijde van de volksraadpleging, maar sindsdien klonken Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), BAM-baas Jan Van Rensbergen en het Rekenhof unisono: Noriant heeft in dat geval enkel recht op een kostenvergoeding van in totaal 1,3 miljoen euro.

Daarom viel het extra op dat Peeters na het 'dubbelbesluit' van de Vlaamse regering op 30 maart (als tunnels voor de Oosterweelverbinding meer tijd vergen en technisch niet haalbaar en duurder zijn, wordt het alsnog een brug) meende dat er met Noriant toch verder moest worden onderhandeld om al de (ingezonken) tunnel onder de Schelde als een eerste deel van de Oosterweelverbinding aan te leggen. Volgens experts is dit voor zo'n complexe opdracht 'juridisch, technisch en financieel onmogelijk'. En ook het Rekenhof raadde Peeters aan om 'niets te doen' tot de keuze voor een brug of tunnel definitief is.

Net die Scheldetunnel, die in een apart bouwdok moet worden gemaakt, brengt voor Noriant een tot nu toe amper opgemerkt verband met de aanleg van de Waaslandsluis onder de aandacht.

Die tweede havensluis op Linkeroever moet het Deurganckdok verbinden met het Waaslandkanaal. In de afgelopen vijf jaar stuurde Peeters er herhaaldelijk op aan dat Noriant het bouwdok zou realiseren op de plaats waar later ook de Waaslandsluis zou komen. Het gaf (diverse bedrijven van) het consortium meteen uitzicht op een langdurig gevuld orderboek in de Antwerpse haven (Deurganckdok, Oosterweelverbinding, Waaslandsluis).

Aanvankelijk stapten de BAM en Noriant mee in die logica, maar eenmaal het consortium als enige aan de contractonderhandelingen met de BAM mocht beginnen, richtten beide partners zich naar de haven van Zeebrugge voor een bouwdok. Omdat dit een lucratievere opdracht voor Noriant zou zijn, of om een mogelijke tunnelversie van de Oosterweelverbinding duurder te maken?

Om dat tweede te voorkomen drong het Antwerpse schepencollege prompt aan op het behoud van ruimte voor een bouwdok, toen het havenbestuur voor de zomer besliste om de uitkomst van de Vlaamse regeringsdiscussie over de Oosterweelverbinding niet langer af te wachten en het licht op groen te zetten voor de bouw van de Waaslandsluis. (PAM)

Lees meer over:

Onze partners