N-VA duidt vier commissievoorzitters voor Vlaams Parlement aan

02/09/14 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

De winnaar van de verkiezingen, N-VA heeft vier commissievoorzitters aangeduid in het Vlaams Parlement. Naast Lies Jans, die al sinds 2009 in het Vlaams Parlement zetelt, gaat het om Jan Hofkens, Axel Ronse en Lorin Parys.

N-VA duidt vier commissievoorzitters voor Vlaams Parlement aan

Lies Jans (N-VA) © Belga

N-VA heeft de vier commissievoorzitters aangeduid waarop de partij recht heeft in het Vlaams Parlement. Het gaat om drie nieuwkomers, namelijk Jan Hofkens, Axel Ronse en Lorin Parys, en om Lies Jans, die al sinds 2009 in het Vlaams Parlement zetelt. De andere partijen duiden later nog hun commissievoorzitters aan. Enkel Groen heeft de knoop ook al doorgehakt. Voor hen wordt het Bart Caron.

Op basis van de verdeling van het systeem-Dhondt heeft N-VA als veruit grootste partij (43 zetels op 124 in het Vlaamse halfrond) recht op vier commissievoorzitters en een hele rist eerste of tweede ondervoorzitters. CD&V mag drie commissievoorzitters aanduiden, Open VLD en SP.A elk twee en Groen één. De meeste partijen zijn nog volop bezig met het leggen van hun parlementspuzzel. Wie zal in welke commissie zetelen en wie wordt eventueel commissievoorzitter of ondervoorzitter? Bij N-VA is die puzzel grotendeels klaar.

Het is ook de eerste partij die haar commissievoorzitters aanduidt. De Antwerpse advocaat Jan Hofkens (N-VA'er van het eerste uur en gemeenteraadslid in Wommelgem) wordt voorzitter van de commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting. De 33-jarige Axel Ronse (ex-Unizo en voormalig adviseur van Geert Bourgeois) zal de commissie Economie, Werk en Innovatie voorzitten. De Limburgse Lies Jans wordt commissie Mobiliteit en Openbare Werken en Lorin Parys (ex-Open VLD en gewezen COO van Uplace) van de commissie Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners