MR roept Van Overtveldt op tobintaks niet los te laten

24/01/16 om 15:31 - Bijgewerkt om 16:56

'Als liberalen zijn we gehecht aan de tobintaks', zegt MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme.

MR roept Van Overtveldt op tobintaks niet los te laten

Denis Ducarme (MR) en Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA

MR vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de tobintaks niet los te laten. Zaterdag bleek dat het voorliggende ontwerp voor de taks op financiële transacties in strijd is met het regeerakkoord.

"Als liberalen zijn we gehecht aan de tobintaks", zegt MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme. "Het is volgens ons een manier om te strijden tegen de speculatie en de reële economie en investeringen aan te moedigen." Ducarme vraagt Van Overtveldt alles in het werk te stellen om de transactietaks zo snel mogelijk in te voeren.

Tussen tien Europese lidstaten zijn momenteel gesprekken aan de gang over de invoering van zo'n taks op financiële transacties. Volgens de minister zijn de ontwerpteksten zoals ze nu voorliggen echter onaanvaardbaar, wegens in strijd met het regeerakkoord. De minister draagt daarvoor verschillende argumenten aan. Zo zegt het regeerakkoord dat de taks zich moet focussen op aandelen en derivaten met een speculatief karakter, maar dat zo'n taks geen nadelige effecten mag hebben op de reële economie. In de teksten die nu voorliggen is die vrijwaring van de reële economie allerminst gegarandeerd, aldus Van Overtveldt. (Belga/AVE)

Onze partners