Moord Kevin Paulus en foltering, verkrachting en moord Shana bewezen

20/10/11 om 18:38 - Bijgewerkt om 18:38

Het hof van assisen acht de moorden op Kevin Paulus en Shana Appeltans bewezen, net als de verkrachting en foltering van Shana.

Er werd geen geloof gehecht aan de verklaring van Janssen dat Kevin Paulus hem beledigde en op hem ingereden zou zijn, waardoor de leraar uit Loksbergen in woede uitbarstte. Janssen bedreigde Shana en Kevin met een vuurwapen toen ze op 2 januari 2010 naar huis keerden van een familiereünie. Hij stapte in hun voertuig en dwong hen om hem mee te nemen.

Assisenvoorzitter Michel Jorden: "Janssen had zonder twijfel een beredeneerd en uitgewerkt plan vooraleer hij zijn slachtoffers benaderde. Hij had twee geladen vuurwapens, een bus benzine en een aansteker op zak. Hij wilde het voertuig met de twee slachtoffers in brand steken om zoveel mogelijk sporen te wissen. Er is dus geen sprake van dolle woede, want de feiten werden in verschillende fasen en gedurende enige tijd gepleegd."

"Janssen dwong de auto met Kevin Paulus achter het stuur weg te rijden en deed dan het voertuig stoppen in een holle weg. Hij zette de revolver tegen de rechterslaap van Kevin en vuurde twee kogels af. Vervolgens sleurde hij het lichaam van Kevin van de bestuurders- naar de passagierszetel. Daarna nam Janssen zelf plaats achter het stuur. Het feit dat hij haar niet onmiddellijk na het doden van haar vriend doodschoot, toont aan dat hij nog andere plannen met Shana had", aldus voorzitter Michel Jordens.

Bewsut

Janssen reed immers naar een afgelegen appelboomgaard, waar hij het lichaam van Kevin uit de wagen haalde en de auto erbovenop parkeerde. Uiteindelijk legde hij het lijk in de kofferbak van de Opel Corsa van Kevin. "Meermaals heeft Janssen de verkrachting van Shana bekend en hij legde gedetailleerde bekentenissen af over de vaginale penetratie. Naderhand trok Janssen zijn bekentenissen in, maar opnieuw op basis van zijn geveinsd gebrek aan herinneringen. De verkrachting staat ook vast omdat Shana naakt was bij een vriestemperatuur bij min acht graden Celsius. Janssen had zelf gezegd dat hij op de neergeklapte rugleuning van de passagierszetel vooraan zat om Shana te verkrachten.", klonk het.

Jordens: "De foltering, die bij de verkrachting gepaard ging, staat buiten kijf. Shana zag en hoorde haar vriend afmaken binnen een afstand van een meter. Shana werd besmeurd door bloed en hersendeeltjes, zoals door de wetsgeneesheer beschreven werd. Zij was er zich van bewust dat het lijk van Kevin zich dichtbij bevond. Shana wist ook dat ze zou sterven, want zij kon anders haar buurman Ronald Janssen verraden", zo luidde het bij de voorlezing van het arrest. (Belga/SD)

Onze partners