Mischael Modrikamen (PP): ‘N-VA heeft ons nodig voor een rechtse regering’

Mischael Modrikamen © BelgaImage
Jeroen Zuallaert

Wij zijn de enige rechtse partij van Franstalig België, benadrukt PP-voorzitter Mischael Modrikamen.

Wordt de Parti Populaire de verrassing bij de volgende verkiezingen? Bij de laatste peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL zou de liberaal-conservatieve partij maar liefst 7,3 procent van de Walen bekoren, meer dan Défi en op geringe afstand van het CDH. De partij combineert typisch liberale standpunten, zoals belastingverlagingen, met rechtse standpunten, zoals een een streng migratiediscours. Voorzitter Mischael Modrikamen, die de PP in 2009 oprichtte, toont zich niet verbaasd door de positieve peiling: ‘Op sociale media zijn wij de populairste Franstalige partij van het moment. We hebben – hou u vast – maar liefst 62.000 volgers op Facebook. Het bereik van onze berichten en video’s is enorm toegenomen. We hebben vandaag meer dan 4000 leden. En toch zwijgen de Franstalige media ons dood.’

Op de dag dat we die mediaboycot kunnen doorbreken, halen we minstens 25 procent.

Waarom is het zo moeilijk om in Wallonië een rechtse partij van de grond te krijgen?

Mischael Modrikamen: Omdat de Franstalige media ons boycotten. We zijn de enige antimigratiepartij van Wallonië, en toch zijn we niet welkom in televisiedebatten. Daardoor zijn we bij amper vier op de tien Walen bekend. Volgens peilingen die we zelf organiseren, halen we 11 à 12 procent. Op de dag dat we die mediaboycot kunnen doorbreken, halen we minstens 25 procent.

Hoe liggen de verhoudingen met de andere partijen?

Modrikamen: Eigenlijk hebben we vooral aan Vlaamse kant goede contacten. De verstandhouding met de N-VA is uitstekend. Ik spreek ook geregeld met parlementsleden bij Open VLD en bij Vlaams Belang.

Vanwaar die vlotte omgang met Vlaams-nationalisten? Uw partij wil België behouden.

Modrikamen: Dat is zo, maar tegelijk respecteren we België als een unie van vier democratieën. Bovendien is het duidelijk dat de N-VA ons nodig heeft als ze in 2019 opnieuw een rechtse regering wil vormen. Jan Jambon heeft enkele maanden geleden nog verklaard dat de PP in Wallonië het dichtst bij de N-VA staat. Wij zijn de enige Franstalige partner voor een streng migratiebeleid. De pushbacks die Theo Francken in de Middellandse Zee wil organiseren, staan gewoon in ons partijprogramma.

Uw programma is ook nadrukkelijk islamkritisch.

Modrikamen: We zijn niet tegen moslims: het staat mensen vrij een godsdienst te beleven. Maar we zijn wel duidelijk tegen de sharia in België, en willen net als Sebastian Kurz (de Oostenrijkse bondskanselier, nvdr) alle haatpredikers opsporen en het land uitzetten.

Dit artikel verschijnt woensdag 13 juni in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content