Mieke Vogels keert terug naar de Senaat

08/07/10 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Zij is één van de tien Nederlandstalige gemeenschapssenatoren.

Het Vlaams Parlement heeft donderdag de tien gemeenschapssenatoren aangewezen. Een opvallende naam daarbij is Mieke Vogels van Groen!

Vogels keert daarmee terug naar het federale niveau. In '99 was ze al eens senator, maar toen ruilde ze die functie voor een ministerpost in de Vlaamse regering. Later werd ze voorzitter van Groen!

Vogels neemt als gemeenschapssenator de taak over van haar partijgenoot Luckas Vander Taelen.

De gemeenschapssenatoren worden door de verschillende fracties in het Vlaams Parlement voorgedragen en vanuit het parlement afgevaardigd naar de Senaat, waardoor ze een dubbelmandaat uitoefenen.

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft de in totaal tien gemeenschapssenatoren donderdag aangewezen.

De meeste namen raakten eerder al bekend. Zo stuurt CD&V Cindy Franssen en Jan Durnez naar de Senaat. Bij de SP.A zijn Ludo Sannen en Güler Turan de gemeenschapssenatoren.

Bij de N-VA gaat het naast partijvoorzitter Bart De Wever om Helga Stevens en Liesbeth Homans. Open VLD vaardigt opnieuw Bart Tommelein af. De gemeenschapssenator van het Vlaams Beleng is Filip Dewinter.

In totaal zijn er 21 gemeenschapssenatoren (de tien Franstaligen en de ene Duitstalige inbegepen). Zij leggen op 13 juli de eed af in de Senaat.

Lees meer over:

Onze partners